
10 años de la Asociación de Peluquerías Caninas de PIMEM. Entrevistamos a su presidente Luís Guerrero
1-Després de 10 anys d’associació; quines són les fites més importants que creus que heu assolit com a sector empresarial de serveis?
Aconseguir agrupar empreses amb perruqueria pròpia ja va ser tota una fita. De fet, en aquests deu anys no ha sorgit cap altra associació en l’àmbit nacional. Vam ser els primers i única associació de perruqueries de cans en l’àmbit estatal. Ara en el que estam centrats és en col·laborar en la nova qualificació professional “Cuidadors higiènics i estètics d’animales de companyia”. Una vegada publica la qualificació se tracta de treballar amb una convocatòria professional per a tots els que ens dediquem aquesta feina. Crec que això ha estat el nostre principal objectiu. A partir d’ara continuarem treballant en el següent pas que és obtenir un certificat de professionalitat.
2-Actualment hi ha molt d’interés per tenir animals de companyia. Però, hi ha cultura del bon tractament i manteniment d’aquests dels animals?
Sí que hi ha més interès a tenir més animals de companyia. A Espanya hi ha més de 28 milions de mascotes i el 40% de les llars hi ha un animal domèstic. Hi ha més cans que al·lots menors de quinze anys. A Madrid per exemple el nombre de mascotes duplica als menors de tretze anys. El 62% dels espanyols majors de quinze anys tenen mascota. Hi ha un 6,7% manco d’abandonaments a les protectores. Hi ha més demanda de cans de raça petita perquè són més fàcils de cuidar i ocupen manco espai. Hi ha estadístiques que diuen que el nombre de serveis d’higiene i estètica ha pujat un 10% aquests darrers anys.
Respecte a la cultura sí que hi ha cultura de cuidar. Pot ser falta un poc d’informació, cultura en general. Fa falta saber quines són les necessitats reals. Falta entendre que són dependents totalment de nosaltres. És cert que de vegades trobam comportaments que demostren certa negligència, però és més per falta de sentit comú que res. Però que la societat en general està conscienciada entorn del benestar animal i en concrete els éssers que ens acompanyen cada dia.
3-El futur. Quins són els reptes més importants per una associació i sector com el vostre?
El futur del sector passa per la professionalització. Passa per la formació, passa per l’obtenció d’un títol per exercir. És una professió d’una gran responsabilitat que demana de tenir bastant de coneixement sobretot en la part més tècnica o del pèl, així com de la relació amb l’animal. També passa per una major sensibilització per part de la gent. Una millora en general sobre la imatge de la nostra feina en la societat perquè no sé si se’ns considera els especialistes que realment som.