ACTUALIDAD INFORMATIVA DE PIMEM

Información actualizada de interés

Alicia Cantó, nova presidenta d’Artà Empresarial: “Que no deixin de banda l’educació que són els futurs empresaris”

  • Per què heu decidit agafar aquesta responsabilitat?

En el meu cas jo ja formava part de la junta directiva d’aquests darrers quatre anys. Vaig decidir continuar per seguir amb la tasca feta i facilitar a la nova junta no haver de començar de nou. Sí, és una responsabilitat, però com sempre dic, queixar-se o criticar a la sobretaula després de dinar, no va en lloc, i si podem aportar un granet d’arena, tot i que no sempre ho fas a gust de tots, en moltes ocasions ens equivocam i intentam aprendre dels erros.

  • Administrativa per una empresa de construcció, dus una tenda de roba…d’on treuràs el temps?

Duc la meva tenda de roba de dona, amb diferents serveis, sóc sòcia i gerent d’una petita empresa de construcció. Sóc membre de la junta d’Artà Empresarial, però tenir el càrrec de presidenta no vol dir que ho faci jo tot, som un equip que hi dedicam part del nostre temps voluntàriament i tenim personal administratiu que ens facilita i alleugera la feina. Saber delegar, dur una bona organització i planificació, és important. Quan fas feina i et dediques al que t’agrada el temps que hi dediques és de qualitat i no de quantitat.

  • Quina és la situació econòmica del municipi?

No tenc dades concretes a dia d’avui. Però la pandèmia, com a tots els municipis, ha fet mal a l’economia. En gran mesura depenen del turisme directament i/o indirectament. Sempre hem treballat a favor del consum local, però molts de residents treballen a l’hostaleria, és una peix que es mossega la coa.

  • Quins reptes s’ha marcat la nova junta?

Fa quatre anys que ja feim feina en la mateixa direcció, donar força al teixit empresarial perquè vagi agafant més pes i valor i es pugui mantenir i créixer. Donar visibilitat a Artà com a poble, com a conjunt de tot els béns que tenim, humans i físics. Potenciar el consum local, potenciar l’experiència de compra dels clients. I potenciar Artà com a destí turístic de qualitat.

  • La crisi de la COVID ha colpejat molt fort a uns sectors més que altres. Quin hivern s’espera a Artà?

Hem passat un estiu du. El sector serveis, restauració i tota l’oferta complementària turística està molt tocada i les previsions per a l’hivern no es veuen molt esperançadores. Serà inevitable veure molts de negocis tancats, davant la impossibilitat d’afrontar les despeses que suposa tenir obert sense clients, esperant que la cosa millori, per a poder arribar a un estiu sense tants de deutes acumulats. La construcció és un dels sectors que preveu tenir menys dificultats, la previsió a curt termini és bona.

  • Quines són les demandes i reivindicacions que fariu a l’administració local, insular o autonòmica danvant la situació que vivim?

Amb l’Ajuntament d’Artà hi feim feina conjuntament des dels inicis de l’associació, sempre hem posat sobre la taula projectes i idees en comú. A les administracions insulars o autonòmiques que tenguin en compte els autònoms i les petites empreses. Que tenguin en compte la conciliació familiar. Que les subvencions no només siguin per a llançar projectes, que també siguin per poder dur un seguiment i millora d’ells. Que no deixin passar un dia més per desestacionalitzar el turisme, potenciar el turisme d’esport, de cultura i patrimoni, que no deixin de banda el turisme de caravana que està a l’alça. Per descomptat que no deixin de banda l’educació hi inverteixin més, ja que són els futurs empresaris. I seria molt d’agrair que agilitzessin tots els tràmits administratius, que molts de projectes es queden per el camí.

  • Sabem de l’esforç de l’ajuntament per atreure noves empreses i a ca ses Monges, per exemple. Segueix sent una prioritat i com valores aquesta estratègia que ja fa anys que dura?

Es Viver d’empreses de Ses Escoles. És una iniciativa molt positiva pel teixit empresarial, potser són models de negoci que se solen vincular a ciutat i tenir-los aquí és un orgull. Enriqueix la demanda i obri les portes als joves emprenedors.

  • Per acabar, per on creus que passa el futur empresarial d’Artà?

Si sumam forces, les pedres del camí entre tots seran més bones de llevar. I a poc a poc s’anirà fent més fort del que és avui dia.