ACTUALIDAD INFORMATIVA DE PIMEM

Información actualizada de interés

APAEMA se suma a les mobilitzacions dels pagesos

La setmana passada, la Xarxa de Pagesxs Ecològics de Balears (XAPAEB), integrada per les associacions de productorxs ecològics APAEMA, APAEM (Menorca) i APAEEF (Eivissa i Formentera), va presentar un manifest allà on es posicionava a favor de mantenir l’Agenda 2030 i els objectius marcats per part de la Comissió Europea en la transició ecològica, i on es recollien vuit propostes adreçades a l’administració autonòmica per fer front a la greu situació que pateix l’agricultura i la ramaderia a les Illes Balears. Aquest document es va fer públic amb un grup de 30 pagesos i pageses ecològics, concentrats davant de la seu de la conselleria d’agricultura, encara que sense rebuda ni resposta del conseller Simonet.

La XAPAEB compta, en conjunt, amb un total de 600 de productors o elaboradors ecològics, i canalitza la seva veu cap a les administracions en moments com l’actual. Així com a les Pitiüses és APAEEF i a Menorca és APAEM, en concret, l’Associació de la Producció Agrària Ecològica de Mallorca (APAEMA), és qui representa la majoria de sector ecològic a l’illa major. No obstant això, encara que són associacions de productors, la conselleria competent en matèria agrària i la resta d’organitzacions professionals no les consideren interlocutors vàlids. Fos com fos, en determinats moments en què cal donar a conèixer la nostra opinió, ho feim sense distinció, per reivindicar la nostra postura i el nostre paper dins del sector primari.

L’actual és un moment d’aquests, en què trobàvem a faltar un discurs agroecològic i de futur, per demanar ni una passa enrere en la normativa ambiental. Emperò també és ver que els companys i companyes que gestionen explotacions agràries convencionals pateixen ben igual que noltros els efectes del canvi climàtic, la insularitat i els sobrecosts que aquesta provoca, la baixa rendibilitat i la precarització de foravila, així com les pressions humanes damunt del sòl rústic. La lluita és conjunta i la majoria d’enemics són comuns: això va de la supervivència de la pagesia a Mallorca, i, encara que la volem verda, ara no va de colors.

Per això, la junta d’APAEMA, reunida dimecres 14 de febrer, va acordar donar suport a la mobilització pagesa convocada per al pròxim dilluns a Ciutat, i animar als seus socis a participar-ne, amb tractor o a peu. Ens sumarem com a organització i com a pagesos i pageses ecològics que som, perquè hi hem de ser, ens toca ser-hi.