ACTUALIDAD INFORMATIVA DE PIMEM

Información actualizada de interés

Article de Jordi Mora al Diario de Mallorca: 2020, les dades que ens deixa “la tempesta perfecta”

Seran pocs els anys on hi hagi tantes coincidències desgraciades dins l’àmbit econòmic i empresarial i això que miram amb molt de temor el que pugui passar al 2021. Tot el que ha passat i passa, no deixa marge al dubte; el desastre s’ha consumat.
Les pimes i els autònoms hem patit un revers que al 2019 era impensable si bé és cert que ja hi havia certs indicis de desaccelerament en l’economia però, percentualment parlant insignificants. I és que el creixement de l’any passat va ser del 2% el més baix des del 2014.

Les dades publicades per la FUNCAS apunten al fet que les dues comunitats més afectades per la COVID-19 són precisament les que basen la seva economia en el monocultiu turístic: Canàries i Balears. El que podem aportar des de la Federació de Pimem és que cinc de les grans associacions relacionades amb el turisme (Restauració, Habtur-lloguer turístic, Petits i Mitjans Hotels, taxis i AEVAB-rent a car) han tengut una caiguda d’entre un 70 i un 80% respecte al 2019. Una caiguda de la facturació insuportable per qualsevol empresa.

Pel que fa al sector primari les dades de les que disposam és que la baixada en facturació se situa en un 40% respecte a 2019. Cal destacar la capacitat d’algunes empreses de col·locar la seva producció a Mercabarna fent possible rebaixar el cop en 10 punts.

El cas de indústria és diferent. Les dades recollides i publicades pel CES parlen d’un progressiu pes de representativitat del sector tot i l’augment dels llocs de feina i empreses al 2019. Molt diferent seran les dades de 2020 on des de PIMEM s’apunta que la COVID-19 deixa pèrdues que van entre el 30 i el 90% respecte a l’any passat i depenent del sector industrial. La forquilla és més ampla perquè, si bé és cert de la pèrdua generalitzada, hi ha sectors que han vist com la conjuntura els ha permès aguantar el cop per raons diferents. És interessant veure la feina començada a fer en quan a l’aposta per la diversificació, la venta directa online, la qualitat i la sostenibilitat.

Finalment m’agradaria recordar la situació dels autònoms. UATAE (Unión de Asociaciones de Trabajadores Autónomos y Emprendedores) assegura a dia d’avui que al gener de 2021 fins a un 30% dels autònoms se poden donar de baixa dels quals un 20% (uns 20.000 treballadors a les Illes Balears) poden no tornar a l’activitat.

A tot aquest panorama numèric, difícil d’encaixar i gestionar, se li ha d’afegir la situació administrativa. El departament laboral de PIMEM ha atès a més de 400 empreses i més d’un centenar d’autònoms i s’ha arribat a la conclusió que la “realitat pime” és molt més complexa que el que permet la legislació actual. En aquest punt, vull deixar clar que el col·lapse del sistema ha estat i és real i representa un vertader mal de cap per a empreses, treballadors i gestories que esperen que s’arregli com sigui i quan abans.

Ara, donat aquest panorama, ens pertoca analitzar la informació, treure conclusions que ens ajudin a encarar el futur de manera pràctica, productiva i sobretot amb més fonaments. Hem d’evitar seguir creixent dins un model tan fràgil i tan depenent d’un monocultiu. Aquests mesos que vénen més enllà de la lluita titànica per salvar empreses i treballadors, ens pertoca interpretar correctament els efectes de la tempesta i preparar-mos pels canvis que deixarà. Només podem afrontar els reptes de present i de futur amb unió i cohesió social. Des de la Pimem, com agent social, no deixarem de treballar per superar les dificultats actuals i properes, el nostre slogan de sempre: Junts som més forts!