ACTUALIDAD INFORMATIVA DE PIMEM

Información actualizada de interés

Balears podria perdre 75 milions d’euros per la rehabiltiació energètica d’habitatges

Les Illes Balears varen rebre 28,34 milions d’euros en 2021 i enguany han rebut 46,4 milions d’euros més dels denominats fons NEXT GENERATION. Són doblers que la Unió Europea ha donat a Balears per a la rehabilitació i descarbonització de les ciutats. En total, 75 milions d’euros per a que els ciutadans de les Illes Balears puguin fer les seves llars més sostenibles i eficients. La funció del Govern és la de gestionar aquests doblers per a que arribin als interessats. “A dia d’avui, l’executiu autonòmic encara no ha obert cap línea d’actuació quan quasi totes les comunitats autònomes ja ténen aquestes ajudes en marxa.

Estam pendents que la Direcció General d’Habitatge tregui una resolució que organitzi el lliurament de les ajudes però aquesta no ha sortit” denuncia el President de l’Associació d’Indústries Fabricants de Materials de Construcció de les Illes Balears (Construïm), Antoni Garí. “Les ajudes ténen un temps per a executar-se i si no es fa, es perdren” alerten des de Construïm. Les ajudes per a la rehabilitació i descarbonització tenen 5 línees d’actuació: ajudes a barris, per a edificis, habitatges individuals, comunitats de propietaris, etc.

També contemplen la creació d’oficines de rehabilitació i del llibre de l’edifici. Per a obtenir les ajudes (que s’articularan a través del col.legi d’arquitectes i aparelladors), s’ha de demostrar que la rehabilitació ha suposat almanco un 30% d’estalvi energètic. “Quan més aïlles el teu habitatge, més subvenció rebs.

Més d’un 60% d’estalvi pot suposar un 80% de subvenció del preu de la reforma amb un màxim d’aproximadament 18.000 euros per habitatge” diu Garí. Des de Construïm es demana al Govern que agilitzi aquest tema i que es posi en marxa el més aviat possible. També es demana que es tenguin en compte els productes km0 i la gestió dels residus dins les obres. I, degut a l’increment dels preus de la vida, des de Construïm, també es s’anima a que l’executiu balears adelanti un 50% de les ajudes a les famílies per a que puguin animar-se a fer aquestes reformes per a estalviar energia.