Actualitat

Informació actualitzada d'interès

Anàlisi dels sectors afectats i implicats per l’avanç a la fase 2 a Balears

  • PIMEM Restauració, CECAP Balears i Associació d’Autoescoles analitzen els efectes en els seus sectors del possible inici de la fase dues a Balears

Si es complint els requisits establerts pel Govern perquè una comunitat avanci cap a una nova etapa de desescalada, Balears i concretament Mallorca, aquest pròxim dilluns 25 de maig entrarà en aquesta nova fase, la segona. Des de la Federació de la Petita i mitjana empresa de Mallorca (PIMEM) hem analitzat els efectes que tindrà la fase dues en els sectors més afectats.

Segons l’estipulat per l’Executiu nacional als negocis vinculats amb el sector de la restauració se’ls permetrà l’obertura interior d’un terç de la capacitat dels locals i per tant el client podrà ara sí, consumir dins de l’establiment. Això sí, amb servei de taula, asseguts i respectant les distàncies. No es podrà estar en les barres dels bars.

L’associació que representa a aquest sector en la federació, PIMEM Restauració, de la mà de la seva presidenta, Eugenia Cusí, ha analitzat aquests nous permisos afirmant que és una mesura “positiva”, ja que permet “l’obertura del 100% dels negocis”. Ara bé, també ha assegurat que existeixen “massa condicionants i incerteses” perquè aquesta obertura total es produeixi.

“Ens preocupa la falta d’informació de la qual disposa el sector amb l’aixecament dels ERTOs. Ara mateix els negocis no poden permetre’s majors despeses. Si no es donen avantatges per a l’aixecament progressiu dels expedients i no rebem ajuda, per part de l’administració, per a assumir part dels costos els primers mesos, serà impossible que les empreses se sustentin. A més, està el fet que moltes segueixen sense disposar de liquiditat. Aquestes dues circumstàncies possiblement impedeixen l’obertura interior de tots els locals, l’obertura total del negoci o fins i tot portin a les empreses a realitzar Ets o concursos de creditors” ha explicat Cusí.

Un altre dels sectors implicats en aquest nou avanç serà l’educatiu. I malgrat que el Govern ha donat per finalitzat el curs, els centres educatius obren les seves portes per a rebre als seus professors i iniciar les tasques de neteja i higienització dels establiments.

Es comencen a preparar els nous cursos reforço d’estiu i els centres de formació ja s’han posat a la feina per a garantir la major seguretat als seus alumnes. Pedro Daniel Ruíz, president de l’Associació de Centres de Formació de Balears (CECAP Balears), ha assegurat que el 100% dels centres “obriran les seves portes”, però que esperen una caiguda dels ingressos de “més del 50%” respecte al mateix mes de l’any passat, “si tot es desenvolupa d’acord amb els terminis establerts i no hi ha un rebrot”.

Els centres obriran en la fase dues amb el 40% del seu aforament i una distància de seguretat de dos metres, que podrà ser menor segons Ruíz, “si tots els alumnes porten màscares”.

Només el 10% de les Autoescoles reobriran les seves portes

Joana Ribas, presidenta d’Associació Provincial d’Acte Escoles de Balears, no “veu gens clar” l’obertura total del sector. Segons les converses mantingudes amb els diferents associats, tan sols “el 10% de les autoescoles” té previst obrir les seves portes el pròxim 25 de maig si Balears entra en la fase dues.

Això es deu a la falta d’informació proporcionada per part del Govern nacional i autonòmic. “Ningú s’ha posat en contacte amb nosaltres per a explicar-nos els processos d’obertura. Tampoc sabem si podrem dur a terme classes pràctiques o fins i tot si podrem sol·licitar cites per als exàmens” ha assegurat Ribas.

Sobre les classes teòriques la presidenta ha afirmat que tenen constància que hauran de reduir l’aforament “un 60%” i el tipus d’higienització que han de dur a terme en els locals. “Però tota aquesta informació ens ha arribat per les nostres empreses de riscos laborals”.

Aquesta incertesa sumada als buits legals del Reial decret llei 18/2020 on no s’esmenta als centres de formació (com són les autoescoles) com a possibles beneficiaris de les bonificacions i dels canvis de ERTO de força major, a parcial, han fet que la gran majoria optin per mantenir-se tancats malgrat entrar en la fase dues. “No se senten segurs, ni recolzats i abans d’obrir per a haver de tancar definitivament, prefereixen esperar” ha finalitzat la presidenta de l’associació d’autoescoles.