Actualitat

Informació actualitzada d'interès

El resultat de les eleccions britàniques marca el camí del Brexit

  • Gran Bretanya té una vinculació determinant amb els nostres mercats empresarials, el seu estat econòmic ens pot perjudicar o ens pot beneficiar. Haurem d’estar atents i analitzar les decisions que es prenen.

La Federació de la Petita i mitjana empresa de Mallorca (PIMEM) valora el resultat com una decisió del poble britànic sobre el Brexit. “El Regne Unit ha deixat clar amb l’elecció de Boris Johnson que vol sortir de la Unió Europea i que dóna suport a les seves decisions” explica Jordi Mora, president de PIMEM.

La majoria absoluta aconseguida per Johnson “elimina la possibilitat de realitzar un segon referèndum” contínua Mora i, per tant, “s’aclareix el camí que han de seguir les negociacions. Un trajecte que, no obstant això, no serà fàcil ni breu”.

Johnson ha centrat la seva campanya assegurant que el Brexit oferirà als britànics la possibilitat de recuperar les fronteres, el comerç local i l’economia del Regne Unit. Uns objectius que es veuran amb el pas del temps si són possibles d’aconseguir. El que sí que és clar, per a Mora, és que la devaluació de la lliura provocarà “una major atracció dels mercats, un augment de la competència i l’abaratiment de les exportacions”.

A partir d’ara, ens enfrontem a un nou escenari que, segons Mora, pot ser preocupant per a Balears i per a Espanya. “Gran Bretanya té una vinculació determinant amb els nostres mercats empresarials, el seu estat econòmic ens pot perjudicar o ens pot beneficiar. Haurem d’estar atents i analitzar les decisions que es prenen”.

Amb una desacceleració econòmica cada dia més clara, el turisme és per a Mora el primer sector que es trobarà perjudicat per l’elecció de Johnson. “El turista britànic és un del nostre principal visitant, el Brexit pot provocar moltes corbes durant un temps fins que l’econòmica britànica es restableixi”.

L’altre sector que es pot veure sacsejat a Balears i a Espanya, és l’immobiliari. “Els residents del Regne Unit són els segons principals compradors d’habitatges. El seu empobriment no beneficia a la progressió del sector i es poden veure greument colpejats” finalitza Mora.