Actualitat

Informació actualitzada d'interès

El retard de l’Ajuntament de Palma en el lliurament de llicències d’obra preocupa a PIMEM

 

  • El retard en la tramitació de llicències estanca l’economia i l’activitat laboral d’aquest sector, causant un greu perjudici per a la nostra comunitat

 

“És necessari agilitar els tràmits, existeix la tecnologia per a fer-ho. És incomprensible que hagin de passar 2 anys per a obtenir una llicència d’obra” explica un molest Jordi Mora, president de la Federació de la Petita i mitjana empresa de Mallorca (PIMEM), sobre la polèmica revelació destapada, en les últimes setmanes, per l’Associació Empresarial de Promotors Immobiliaris de Balears que ha demostrat que existeixen més de 2.000 expedients urbanístics, a Palma, corresponents als anys 2018 i 2019, encara sense resoldre.

“El retard en la tramitació de llicències estanca l’economia i l’activitat laboral d’aquest sector, causant un greu perjudici per a la nostra comunitat. És igual si les resolucions dels tècnics són positives o negatives, han de donar una resposta ràpida i en temps establert” continua Mora.

Aquest termini de tramitació, és segons la llei d’urbanisme, de 3 mesos, però la realitat sembla ser molt diferent. “Estem assistint a un retard d’entre 12 a 18 mesos. Així és impossible que les empreses treballin correctament” assegura preocupat Jordi Mora.

Parlem de 40.000 assalariats, 15.000 autònoms i d’unes 6.000 empreses, segons dades de la Fundació Laboral de la Construcció, que depenen de l’estat d’aquest mercat. Aquest tipus de problemes, segons el president de PIMEM, “tan sols provoquen la desconfiança de possibles nous inversors i que l’economia es ressenti”.

Cal destacar, a més, que una de les promeses del nou govern, tant de les Illes i com de l’Ajuntament de Palma, va ser la de crear un major nombre d’habitatges socials. Però aquesta promesa no es correspon amb la realitat actual de Palma. “No té cap sentit realitzar aquest tipus de promeses i que encara hi hagi sense resoldre tants tràmits. La quantitat de traves existents per a construir un nou habitatge no permet oferir solucions ràpides a un problema actual de la nostra comunitat”.

Finalment, des de PIMEM també volen recalcar el respecte cap al treball que es realitza des de l’Ajuntament de Ciutat perquè la construcció aporti la major seguretat al ciutadà. “Entenem que cal complir una sèrie de requisits” explica Mora. Ara bé, “una simplificació i digitalització del sistema beneficiaria a la seva eficàcia i evitaria aquests problemes”.