Actualitat

Informació actualitzada d'interès

Exempció de les taxes aeroportuàries per al turisme nacional

La forta dependència del turisme en l’economia i en la vida laboral d’Illes Balears fa que des de la Federació de la Petita i mitjana empresa de Mallorca (PIMEM) es vegi amb preocupació el final de la crisi provocada pel COVID-19. Que estiguem davant una pandèmia que afecta a tothom i que evoluciona de manera diferent en cada país, provocarà, segons el president de la federació, Jordi Mora, “una caiguda brusca del turisme estranger internacional a les illes en el 2020”.

“No veig possible que aquest estiu comptem amb el mateix volum de turistes europeus que els anys anteriors. Crec que haurem d’arrencar la temporada en la qual haurem de recolzar-nos principalment sobre el turisme nacional. És molt possible que les fronteres es mantinguin tancades després de superar el Covid, com a mesura de prevenció” contínua Mora.

Però aconseguir captar l’atenció del públic nacional es convertirà en una tasca “molt complicada” segons PIMEM. Això es deu al fet que la mateixa situació que viurà Balears la viuran la resta de les comunitats turístiques de la península com Andalusia i Llevant. Amb dues diferències substancials, “els costos de viatjar en la península són més baixos” i que allí existeixen “infraestructures i de connectivitat més nombroses que a Balears”. “La nostra comunitat no té ni AVE, ni grans autopistes que la connectin amb la resta de territoris. A Balears només pots viatjar mitjançant vaixell o avió i aquests dos mitjans poden ser massa cars per a les famílies els pròxims mesos” explica el president.

Segons Jordi Mora, “si la crisi del COVID-19 colpeja tan durament la nostra economia com s’estima, el panorama econòmic postcrisi sanitària pot ser desolador per a una família espanyola. Agafar un vaixell o un avió pot convertir-se en un luxe que moltes famílies preferiran estalviar-se. D’aquesta manera competir amb la resta de comunitats ens serà impossible”.

En aquest cas, el cop turístic, laboral i econòmic, seria demolidor per a una comunitat on la seva major força resideix en aquest sector. “Turisme, comerç i restauració, àmpliament connectades entre si, representen els sectors més importants en facturació i ocupació. Hem d’aplicar mesures que afavoreixin a esmorteir la caiguda”.

Per això, des de PIMEM per a combatre aquesta possible crisi turística es proposa la suspensió de les taxes aeroportuàries durant la resta de l’any. “És important reduir els costos si volem fer de Balears una destinació atractiva per al turista nacional. Costos que poden beneficiar al fet que els bitllets de vaixell o avió siguis assequibles per a les famílies i que d’aquesta manera puguem competir amb la resta de comunitats en igualtat de condicions” assegura Jordi Mora.

Aquesta suspensió de les taxes aeroportuàries s’uniria al 75% de descompte ja existent i operant. “Hem de ser atractius entre les mateixes illes. Afavorir també el turisme balear per a poder sustentar la nostra comunitat” finalitza el president de PIMEM.