Actualitat

Informació actualitzada d'interès

Les associacions turístiques de PIMEM veuen “poc realistes” les mesures plantejades per a la desescalada

Associació de Petits Hotels, Habtur, Associació d’Agències de Viatges de PIMEM i AEVAB han donat les seves primeres valoracions davant les paraules pronunciades pel president del Govern sobre la fi del confinament i el principi de la desescalada.

 

Les associacions de PIMEM vinculades al sector del turisme han valorat les mesures que el Govern vol dur a terme per a descongelar l’economia i el món empresarial. Unes fases que segons els dirigents “no són realistes” i no s’ajusten” a les necessitats” dels empresaris ni al seu sector.

Associació de Petits Hotels, Habtur, Associació d’Agències de Viatges de PIMEM i AEVAB han donat les seves primeres valoracions davant les paraules pronunciades pel president del Govern sobre la fi del confinament i el principi de la desescalada.

El sector turístic representa a Balears més del 40% de l’ocupació i del PIB de la comunitat. La seva influència durant els últims anys ha provocat que el benestar socioeconòmic de les illes sigui dependent de la seva salut i fortalesa. És per això, que després d’aquesta crisi sanitària l’estat del sector turístic preocupa “i molt” als empresaris de les illes.

“Sense un pla específic de seguretat i sanitat, i un calendari de reactivació consensuat amb els empresaris del sector, les fases i l’obertura proposada, pel Govern, per als hotels no serveixen” assegura Juan Manuel Ordinas, president de la patronal hotelera. I és que, per a la Associació de Petits Hotels, l’obertura en els pròxims dies dels hotels és “paper mullat”. “De què serveix obrir un hotel si no tens amb qui omplir-lo”.

En el mateix sentit s’ha pronunciat María Gibert, gerent de Habtur, que veu “absurd” obrir els habitatges turístics “sense un protocol sanitari” i sense els ports i aeroports oberts. “El major percentatge de clients provenen de les entrades naturals a les illes, sense aquestes operatives no podem realitzar cap obertura”.

La possibilitat que s’obrin les fronteres a turisme nacional abans que a l’internacional tampoc és una proposta que convenci a les dues associacions. “Avui dia, el turisme nacional ocupa el 10% dels llits disponibles. Amb aquesta crisi econòmica que ens arriba, no es pot pensar que així salvarem la temporada” assegura Ordinas.

Gran part d’aquest percentatge de turisme nacional prové del treball que realitzen anualment les agències de viatges. El representant de les Agència de Viatges de PIMEM, Guillermo Giordano, ha assegurat que la possibilitat que el turista nacional pugui arribar a Balears a partir de juliol “tranquil·litza” al sector, però “tampoc molt”.

Aquesta fràgil tranquil·litat s’explica per “la fallida tècnica” a la qual s’estan apuntant un gran nombre d’empreses vinculades a aquest món. “Necessitem ingressar, encara que sigui una part dels viatges planificats aquesta temporada si volem aguantar un any més”.

I és que donada la crisi del COVID-19 la majoria dels viatges de fi de curs que estaven pràcticament pagats s’estan anul·lant. “La meitat dels clients han optat per un bo per a canviar l’any 2021, però per als quals vindran enguany a partir de juliol, haurem de repensar la seva experiència i adaptar-la als protocols sanitaris” explica Giordano.

Juliol sembla ser el mes que donarà inici a aquesta temporada segons els pronòstics governamentals. Una visió que des de Habtur i l’associació hotelera no comparteixen, “si no es duu a terme una planificació seriosa amb els empresaris”. “Necessitem saber que Balears podem vendre als nostres clients” sentencia el president hoteler.

Pel que sembla l’estiu de 2020 es presenta convuls per a les associacions turístiques i és que la gran incògnita que planeja sobre aquest sector fa replantejar-se a molts la possibilitat d’obrir els seus negocis.

És el cas dels lloguers de cotxe. Ramón Reus, president de l’associació de rent a car de Balears (AEVAB) assegura que moltes de les empreses “no obriran” si els hotels es troben sense reserves i si els ports i aeroports no estan oberts. “Com durem a terme el nostre treball si els principals canals d’entrada i sortida de l’illa estan tancats. Sense clients, no hi ha treball” finalitza.