Actualitat

Informació actualitzada d'interès

Les Conselleries d’Educació i Sanitat es desentenen dels centres infantils privats

Les Conselleries d’Educació i Sanitat es desentenen dels centres infantils privats

La Federació d’Escoles Infantils de PIME Balears (FEIPIMEB) vol manifestar el seu descontentament i malestar per les decisions preses, durant el dia d’ahir, des de les conselleries d’Educació i Sanitat. FEIPIMEB considera que des de l’administració no s’ha vetllat, d’igual manera, per la informació i seguretat de tant centres privats com públics i que per tant aquestes conselleries s’han desentès i han deixat als centres privats oblidats i a la seva sort.

Des de FEIPIMEB no entenem la decisió d’obertura de centres privats i municipals (que els seus ajuntaments considerin) i el tancament fins al pròxim curs dels públics. Si els centres privats haurem d’obrir amb les normes de seguretat (vagues de moment) que ens marcarà tant la Conselleria d’Educació com la de Sanitat (ràtios, mesures sanitàries, etc); Per què els seus propis centres públics no poden obrir amb les mateixes condicions? Es tracta d’un clar exemple de greuge comparatiu.

Els centres de gestió privada que portem des del 16 de març tancats pel Reial decret, que establia l’Estat d’Alarma i el conseqüent tancament indefinit, continuem assumint nombrosos costos que estan fent impossible la nostra sostenibilitat econòmica. Pagament del lloguer mensual, pagament de subministraments, quotes d’autònom, etc.

Amb la decisió presa per Educació i Sanitat, ara se’ns “permet” obrir amb unes condicions molt confuses i sense unes mesures sanitàries específiques. Per no parlar de les condicions econòmiques imposades que segueixen la mateixa línia. Els centres infantils no pretenem tenir guanys, sinó subsistir.

Les decisions preses en el dia d’ahir provocaran segons el nostre punt de vista, un major endeutament de tots dels centres i el tancament definitiu de part d’ells. Un fet que no entenem com és tractat amb tanta tranquil·litat i lleugeresa per part de l’administració i com no s’ha debatut amb la federació per a intentar salvaguardar el benestar empresarial d’aquests centres privats.

Aquesta obertura de centres privats proposada per Educació, és inviable econòmicament. Fins que no puguem obrir al 100% no som capaços d’assumir tots els costos que se’ns poden venir damunt. Per no parlar d’aquells derivats de la seguretat social dels treballadors que ara mateix es troben en un ERTE. Complir amb les “normes” de les conselleries i mantenir els nostres centres a flotació amb uns ingressos mínims és inviable. De moment, continuem necessitant mantenir els ERTES de Força Major fins que puguem garantir l’obertura TOTAL dels centres o a través d’una reducció progressiva dels ERTES i a llarg termini com ja s’ha establert en el sector de l’hostaleria.

La Conselleries amb aquesta última mediada provocaran a més un enfrontament entre les famílies i els centres infantils 0-3. Les ràtios marcades impedeixen assumir als centres la presència de tots els nens i nenes que assistien abans de la crisi. Això provocarà que s’estableixi un sistema de selecció entre les diferents famílies del centre i com a conseqüència malestar i tensió entre centres i famílies.

A més, nosaltres, preocupats per l’educació dels més petits i per la conciliació familiar i laboral no deixem de preguntar-nos. Què passarà amb els nens dels centres que estan tancats aquest estiu i que els seus pares tenen necessitats laborals? Què passarà amb els nens dels centres les portes dels quals tanquin definitivament per no suportar les nombroses despeses? Què passarà amb els pares i mares que hagin de donar-se de baixa del treball per a cuidar dels seus fills?

Des de FEIPIMEB ens preguntem si en algun moment, des del Govern i concretament des de les conselleries d’Educació i Sanitat i Consell Insular es tindrà en compte a la patronal MÉS REPRESENTATIVA del sector per a elaborar els protocols a seguir. Per no parlar, que ens agradaria saber en quin moment se’ns faran arribar. Els centres necessitem un temps per a adaptar-nos a la nova situació i poder obrir amb garanties

Finalment i recalcant el nostre malestar, ens agradaria que des de l’administració tinguessin en compte, d’una vegada per sempre, a la nostra federació per a la presa de decisions que afecten el sector, sobretot en l’àrea privada. A pesar que en reiterades ocasions des de FEIPIMEB s’han sol·licitat reunions amb les diferents conselleries del Govern, seguim sense tenir una resposta i ens sentim el sector més abandonat des de l’inici de la crisi del COVID-19.