Actualitat

Informació actualitzada d'interès

L’estacionalitat de les Balears provoca un primer trimestre negatiu

El president de la federació de la Petita i Mitjana Empresa de Mallorca (PIMEM), Jordi Mora ha assenyalat que l’increment en el nombre d’aturats en aquest primer trimestre del 2019 “no són dades del tot positius”. Segons l’Enquesta de Població Activa (EPA) 3.100 persones, un 2,99% més respecte al mateix trimestre de 2018, es troben en sense feina a Balears. “No són unes dades favorables, però el primer trimestre de l’any sempre és complicat” explica Mora.
Aquesta matisació per part de Mora respon al fet que les xifres publicades per l’Institut Nacional d’Estadística “es veuen influïdes per una sèrie de circumstàncies que provoquen aquest augment de l’atur”. I és que, l’estacionalitat de les illes, sumada al fet que, segons els diferents presidents de les associacions de PIMEM, ens trobem en “un any d’estancament” ja que la setmana santa aquest any ha caigut fora del primer trimestre “poden ajudar-nos a comprendre aquestes dades “.
En una comunitat en la qual la temporalitat té una gran influència en el sistema laboral Mora ha remarcat la importància per “apostar per altres vies alternatives al turisme” si volem millorar aquestes xifres. Per a això, Jordi Mora creu que cal “fer polítiques centrades en potenciar el desenvolupament i el creixement de les pimes illenques” que representen el 97% del sector empresarial de les Balears. “Diversificar ens ajudaria a que no ens trobéssim sempre en aquesta mateixa situació”.
Sense deixar de banda el turisme i les seves influències en la nostra comunitat Mora també ha volgut fer una previsió sobre la temporada que s’acosta, “serà una bona temporada, però des PIMEM creiem que no serà igual de bona que les anteriors”.
De tota manera, per al president de la federació és destacable també, l’augment de nombre d’empleats a les Balears amb un 5,6% (27.400 persones) més en el primer trimestre d’aquest any respecte al de 2018. “Hem de seguir treballant per crear ocupació dotant de major força i protecció a les nostres pimes que són les que proporcionen un gran percentatge d’ocupació a les nostres illes “.

Comparació amb el trimestre anterior

“La caiguda de l’ocupació respecte al mes anterior és massa agressiva” ha afirmat Jordi Mora comparant les dades de l’EPA del passat trimestre amb aquest de 2019. L’atur ha pujat un 55,8% (38.100 persones) i s’ha situat en 106.200 el nombre de persones aturades.

“La nostra temporalitat no ens permet mantenir els nivells d’ocupació que voldríem i ens trobem amb aquestes xifres tan aclaparadores” explica el president de PIMEM en al·lusió a la destrucció de 40.000 llocs de treball en aquest trimestre respecte al passat.