Actualitat

Informació actualitzada d'interès

Els restauradors de Balears traslladen al Govern d’Espanya les seves reivindicacions

Restauració CAEB, PIMEM Restauració i Restauració de Menorca CAEB, les patronals que representen a la major part dels restauradors de Balears juntament amb HOSTALERIA D’ESPANYA, l’entitat homòloga en l’àmbit nacional, han fet lliurament al Govern d’un manifest amb les reivindicacions del sector amb l’objectiu de continuar reclamant les mesures necessàries per a la seva reactivació.

El document ha estat lliurat aquest dijous al matí en la delegació del Govern de Palma, acte en el qual s’han donat a conèixer les principals demandes que el sector ve reclamant des que va començar la crisi sanitària al nostre país.

Un manifest en el qual es recullen les principals demandes del sector que a Balears, tal com ha explicat Juan Miguel Ferrer, “ha estat durament colpejat i trigarà molt a recuperar-se, almenys un any i mig calculem”.

Per això, ha afegit, és urgent que el Govern ens escolti i s’assegui a dialogar “donant-nos l’oportunitat d’impulsar unes mesures que considerem essencials per a pal·liar els efectes causats i accelerar la reactivació i recuperació del sector”. Per això, ha conclòs, “estem avui aquí amb un objectiu molt clar que és salvar el màxim d’empreses i treballadors del nostre sector que aquesta molt vinculat al turisme”.

A més, durant tota la jornada d’avui, diversos establiments hostalers emblemàtics de Balears s’han sumat a la campanya #Siéntateconlahostelería en la qual han deixat una taula buida amb un cartell en el qual es pot llegir “Mesa reservada per al diàleg amb el Govern, com a símbol de la predisposició del sector a treballar conjuntament amb l’Executiu i en senyal reivindicatiu per les peticions del sector que no s’han concedit fins ara.

Els actes que han tingut lloc avui, formen part d’un conjunt d’accions en tot el territori nacional que serveixen per a mostrar la unió del sector i fer més visibles les seves reclamacions. Una de les principals demandes del sector és la de la concreció d’un pla estratègic de rellançament i reconversió sectorial, que es materialitzaria tant a nivell estatal com en les comunitats autònomes i municipis.

A pesar que l’Executiu anunciés aquest cap de setmana que es reactivarà el turisme nacional a la fi de juny i l’internacional al juliol, el sector denuncia que “és necessari dissenyar campanyes de promoció per a la reactivació del consum i promoció del turisme, a l’estil de les mesures preses en altres països europeus, com els 18.000 milions d’euros que el Govern francès destinarà al rescat del sector o els bons que lliurarà Itàlia entre els seus habitants per a incentivar el turisme local o l’exempció d’impostos”, assenyalen.

Aquests incentius han d’acompanyar-se, segons l’associació, de campanyes que traslladin confiança als consumidors sobre la seguretat dels establiments enfront de la Covid-19. D’altra banda, reclamen que les mesures adoptades per a rellançar el sector es mantinguin en el temps fins a aconseguir la total recuperació del sector.

Així mateix, des de l’entitat s’ha reclamat major claredat i transparència al Govern per a poder planificar la reobertura del sector. I és que no volen que es tornin a succeir situacions que es van donar en setmanes anteriors, en les quals els hostalers no van poder prendre les decisions adequades per no saber si podrien obrir els seus negocis fins a unes hores abans. Per això, per a successives fases de la desescalada, demanen conèixer amb anticipació suficient la situació de cada territori i que aquesta presa de decisions empresarials s’ajusti a la realitat que els afectarà en curt termini.

Una altra de les peticions del sector és la de fixar la distància de seguretat com a criteri per a determinar l’aforament dels establiments, alguna cosa que s’ha fet en tots els països europeus en els seus processos de desescalada, excepte a Espanya i Portugal, on s’han establert aforaments, sumats a la distància mínima interpersonal.

En termes econòmics, el sector hostaler i turístic ve reclamant a l’Executiu des de fa setmanes la creació d’una taula negociadora per a definir la flexibilització dels ERTEs, amb l’objectiu d’aconseguir una pròrroga per al sector, donada la lenta recuperació que experimentaran els seus negocis.

D’altra banda, el sector sol·licita l’establiment de microcrèdits, entorn de 25.000 de ràpida concessió, així com noves línies de finançament, ja que “les línies ICO no són suficients per al perfil d’establiment hostaler que impera al nostre país, compost principalment per petites empreses, micro pimes i autònoms”. En aquest sentit, sol·liciten l’ampliació de les línies d’avals i préstecs al 0% o 0,25% sense condicions.

Per a alleujar la pressió econòmica a la qual estan subjectes els empresaris hostalers, també exigeixen la suspensió dels lloguers o rendes dels arrendaments dels locals de negoci per causes de força major des de la data d’entrada en vigor de l’Estat d’Alarma, i que s’adeqüi una renda variable i ajustada en funció de les fases de reincorporació a l’activitat almenys fins a desembre de 2020. A més, sol·liciten la pròrroga en el pagament de les hipoteques.

Les exempcions fiscals i de taxes municipals pel període d’inactivitat són unes altres de les demandes més repetides des del començament de la crisi, així com la de l’IVA súper reduït, seguint l’exemple d’altres països, com Alemanya, on s’ha reduït del 19% al 7%.