Actualitat

Informació actualitzada d'interès

Malestar entre els artesans de PIMEM per “el carnet d’artista de carrer”

Els empresaris artesans de PIMEM es mostren molt preocupats per la possibilitat que el “carnet d’artista de carrer”, que des de l’Ajuntament de Palma pretén impulsar la regidora, Eva Frade, serveixi de cobertura per seguir tolerant la venda ambulant il·legal.

Preocupació i certa resignació, això és el que senten alguns dels professionals artesans, ja acreditats, davant la notícia que Cort exigirà un carnet d’artista de carrer a partir de juny. “Sembla més una forma de cobrir sota un mantell de legalitat la venda ambulant il·legal que una eina que serveixi per eradicar aquesta pràctica” manifesten des de les associacions d’artesans de PIMEM.

“Quin és el criteri? Qui decidirà? ¿Se’ls exigirà aquests artistes el pagament d’una taxa d’ocupació de via pública i l’alta a la Seguretat Social? ¿Han de disposar d’assegurança de responsabilitat civil? En què es diferencia pintor amb la carta d’artesà expedit pel Consell de Mallorca d’un pintor de carrer? “. Aquestes són algunes de les preguntes més cridaneres que els empresaris han fet arribar a PIMEM un cop han conegut les declaracions de la regidora de l’Àrea Delegada de Participació Ciutadana, Eva Frade.

La màxima preocupació se centra en les zones delimitades perquè aquests artistes s’ubiquen, concentrant-segons els mapes facilitats des del consistori- en espais ja de per si molt saturats. “Hem explicat en multitud d’ocasions els problemes que tenim, però sembla que no ens escolten” lamenten els artesans.

Una d’aquestes ubicacions on podrien estar autoritzats és la confluència del carrer Antoni Maura i els jardins de S’Hort del Rei. On actualment durant quatre dies a la setmana ja hi ha un mercat d’artesans i artistes. “Això sí, professionals”.

Sense anar més lluny amb l’inici de la IX edició del Mercat Artesanal de s’Hort del Rei de Palma el nombre d’il·legals quadruplicava el d’legals, “una situació sens dubte insostenible i intolerable” exposa Marc Cañabate, gerent de PIMEM. En similars paraules es manifesta Maria Oliver, president del Gremi “pegat al mercat ja tenim cada setmana més de 50 persones que venen productes, fan manualitats i fan com que pinten … No podem seguir aguantant aquesta situació d’atropellament constant”.

Des PIMEM es ve sol·licitant que hi hagi una zona de protecció dels diferents mercats artesanals de Palma, els quals són “colonitzats” per venedors ambulants il·legals que competeixen de manera deslleial amb els professionals. Aquesta situació provoca un “deteriorament de la imatge del mercat, un deteriorament a l’activitat professional dels propis artesans que es veuen obligats a competir per productes similars d’un preu molt inferior i que provoca la mort gradual de l’artesania”. Cal no oblidar que el R.O.A. del Consell de Mallorca preveu com oficis artesans la bijuteria, la pintura, la caricatura … Quin valor li donem a aquesta acreditació si qualsevol pot instal·lar-se i humiliar (o prostituir) el concepte d’artesania? diu Maria Oliver.

Segons Marcos Cañabate un dels problemes és la falta de comunicació entre les diferents administracions competents. Artesania és una matèria que és competència dels diferents Consells Insulars. En canvi, els mercats són competència municipal. “Falta una Llei d’artesania ambiciosa, que protegeixi l’ús de la paraula artesania, que estableixi un sistema de control, tant sobre els mercats, com sobre l’ús de la carta. Així com cal treballar un Pla Estratègic per a Impulsar l’Artesania “explica Oliver.