Actualitat

Informació actualitzada d'interès

Malestar i descontentament en PIMEM per la improvisació del Govern amb la programació de les reunions sobre protocols de seguretat

Transport, restauració, comerç, esteticisme i perruqueria analitzen les seves respectives reunions i els protocols que s’aplicaran en els seus sectors.

La federació de la Petita i mitjana empresa de Mallorca (PIMEM) i els seus sectorials de transport, restauració, comerç, esteticisme i perruqueria van assistir ahir a una reunió convocada pel Govern i les diferents conselleries que engloben a aquestes branques empresarials en la qual es van establir els protocols de seguretat i sanitat que els negocis hauran de seguir per a la seva obertura a partir d’aquest pròxim dilluns, 4 de maig.

Més enllà de la valoració dels protocols segons comenta Jordi Mora, des de PIMEM volem expressar el nostre “descontentament i malestar” davant la coordinació d’aquestes reunions. És “inconcebible” que unes reunions d’aquest calat i d’aquesta importància es notifiquin a les sectorials a i a la federació “cinc minuts abans del començament d’aquestes”.

“Tots sabíem quan tanquem que hauríem de tornar a obrir amb major seguretat, es podia haver treballat fa dies o setmanes, amb major antelació les coses surten millor, hi ha molta improvisació”, la improvisació en el desenvolupament i la comunicació dels protocols de seguretat no afavoreix al bon funcionament del teixit empresarial i encara menys al seu treball i recuperació. Programar aquestes reunions “mancant un dia per a l’obertura dels negocis” i tenint l’administració pública una setmana de preparació per a coordinar amb les sectorials i els agents socials, “no ens sembla la millor manera de conducta i de vetllar per la seguretat dels nostres treballadors”.

Per al bon funcionament de la desescalada, la reactivació econòmica i aplicar correctament els protocols de seguretat, els negocis requereixen més d’un dia per a implantar les mesures requerides en els seus protocols.

Reunió de transports

Biel Moragues, vicepresident de la Federació Balear del Transport de PIMEM va acudir a la primera reunió de la tarda i que va tractar principalment les mesures de seguretat que s’hauran d’implantar en els transports per al correcte treball dels professionals del sector.

“Ens han anunciat que des de les administracions públiques es permetrà a les associacions i federacions accedir a sistemes sanitaris a preus raonables. Parlem principalment de maquines que utilitzen el sistema d’ozó per a la purificació i neteja dels vehicles. Això permetrà que els conductors puguin desinfectar els seus vehicles d’una manera més ràpida i assequible”.

Fins ara, tots els professionals del sector del transport havien de desinfectar els seus vehicles a uns costos altíssims donat el material i el sistema del qual disposaven.

Finalment, Moragues, va recordar als representants de les administracions públiques el problema que s’ha produït aquestes últimes setmanes amb l’enviament de màscares per al sector del taxi. “No s’han repartit les màscares que el Govern va enviar als taxistes. Correu-vos no va fer el repartiment i es van retornar a Sanitat. Exigim que els enviaments es facin correctament i arribin als destinataris”.

Reunió de restauració

En la reunió de restauració, va assistir com a representant del sector en la federació, Eugenia Cusí, presidenta de PIMEM Restauració. Cusí va mostrar el seu suport al Govern i va criticar durament la “indefinició” del Govern Central. A més de, reclamar la “posada en marxa” de test massius en els locals del sector per a “atorgar seguretat sanitària als clients i als treballadors”.

Des de les administracions públiques de Balears estan intentant anticipar-se a les decisions del Govern i han deixat la porta oberta al fet que els restauradors puguin dur a terme mesures addicionals com són les proves ràpides i massives en els establiments. “Estem buscant ser responsables amb la salut de la gent i que tots puguem consumir i treballar amb seguretat”.

A més, des del Govern es passarà un llistat de proveïdors homologats de EPIS, test i maquinària als quals els empresaris podran accedir i comprar tot el material que trobin necessari.

“Ens fa falta un pla més específic i concret per al sector. Un que consideri totes les nostres problemàtiques i que pugui solucionar-les. El diàleg entre empreses i organismes públics és el camí per a aconseguir-lo, però hem de continuar treballant i tenir-lo com més aviat millor perquè els negocis puguin treballar amb la major normalitat possible”.

Reunió de comerç, perruqueries i esteticisme

A l’última reunió del dia van acudir els sectors de comerç, perruqueries i esteticisme. A ella van assistir el president de PIMECO, Toni Fuster; la presidenta de ASINEBA, Emilia Pascual; i el vicepresident de GREPELS Gapb, Rafa Rubio.

“Sortim de la reunió, com entrem amb molts dubtes i cap aclariment” ha explicat Toni Fuster. “Com obriran els negocis de roba o botigues de joguines, si està restringit el moviment. Com mantindrem una neteja del material de la botiga si no ens donen productes per a la seva desinfecció” va reclamar ahir el president de PIMECO als representants públics sense que aquests poguessin donar-li una resposta.

Si bé no es va arribar a aclarir el tipus de producte per a la desinfecció per part de l’administració, si que van donar a conèixer el mètode de prevenció. Una mesura que no va convèncer, ni convenç als comerciants. “Pretenen que guardem en estoc durant 48 hores la roba que es provin els clients. Els petits comerços no tenen un magatzem com el de les grans cadenes. És una opció inviable”.

Sobre l’obertura d’establiments d’estètica i perruqueria. Rubio i Pascual van explicar els protocols que havien preparat per als associats dels seus sectors. “Hem creat un protocol pel qual es puguin regir els nostres socis i amb el qual segur que podran aportar tranquil·litat a empresaris, empleats i clients”.

Els dubtes plantejats pels dos gremis van versar sobre l’aforament disponible dels seus establiments. “Nosaltres no funcionem com un restaurant. No tenim un límit d’aforament. És per això que ens preocupava saber quantes persones podien acudir als nostres negocis” ha assegurat Rafa Rubio.

“Un client per empleat” és la norma que establirà el límit de persones en un establiment segons va explicar ahir el Govern. A més, la institució pública també va aprofitar per a aclarir que el personal d’aquests establiments haurà d’utilitzar màscares malgrat que no s’ha dictat des del Govern central. “Ens han aconsellat utilitzar-les, així que se’ls recomanarà als empleats la seva utilització. Quanta major seguretat major serà la tranquil·litat de tots” ha assegurat Pascual.

Quant a la mobilitat dels clients al no tractar-se d’un moviment de força major, els clients hauran de portar un volant que certifiqui la cita amb l’establiment tant d’estètiques com de perruqueries. “El volant s’expedirà pel negoci i s’enviarà al client” ha finalitzat la presidenta de ASINEBA.