Actualitat

Informació actualitzada d'interès

PIMEM Restauració i PIMECO analitzen el final d’un 2019 negatiu

 

  • 2019 ha estat un any complicat per als dos sectors, la desacceleració econòmica i les nombroses noves regulacions han fet mossa en les pimes de comerç i restauració

 

“Ens trobem en les dates claus de la temporada nadalenca i les xifres de moment no estan sent positives” expliquen Toni Fuster, president de PIMECO; i Eugenia Cusí, presidenta de PIMEM Restauració; mentre analitzen conjuntament les previsions i les expectatives de cara a la fi d’any i d’inici de 2020.

2019 ha estat un any complicat per als dos sectors, la desacceleració econòmica i les nombroses noves regulacions han fet mossa en les pimes de comerç i restauració. “S’han produït diferents punts d’inflexió que els han fet trontollar-se. Hauríem desitjat tenir més suport i flexibilitat de l’administració en certs moments” explica Jordi Mora, president de la Federació de la Petita i mitjana empresa de Mallorca (PIMEM).

Cal recordar que tant PIMECO com PIMEM Restauració són dues associacions adherides a PIMEM i que engloben dues dels sectors més importants de l’illa.

Eugenia Cusí, ha explicat que les expectatives per a final d’any “no són falagueres” malgrat que en Nadal la restauració “sempre nota un repunt en el nombre de vendes. La presidenta de la recentment creada associació de restauració de PIMEM assegura que la salut dels establiments dedicats a oferir aquest servei “no estan passant pel millor moment”, i és que la normativa de les terrasses i les constants inspeccions a les quals es veuen sotmesos els empresaris “estan ofegant a la restauració”.

El president de PIMECO, per part seva, analitzant l’any i aquestes festes finals considera que 2019 “ha provocat una disminució considerablement” de les xifres respecte als anys 2017 i 2018. “La caiguda ha estat important. En 2020, amb les dades finals analitzarem amb més cautela i exposarem la realitat que travessa el sector” finalitza.

Mora, finalment, vol recordar la importància d’oferir seguretat i estabilitat al teixit empresarial. “Si volem millorar i créixer, és necessari que el teixit empresarial se senti recolzat i no perseguit. Hem de realitzar mesures encaminades al seu benestar, ja que són els responsables que l’activitat laboral a les illes pugui créixer. És important apostar també per mesures dedicades al creixement de la productivitat i a la diversificació dels sectors. Crear un teixit industrial fort que ajudi la comunitat a estabilitzar-se quan el turisme no passa per bons moments”.