Actualitat

Informació actualitzada d'interès

PIMEM sol·licita l’eliminació de l’apartat sobre el creixement del 15% en instal·lacions hoteleres

  • La Associació de Petits Hotels veu innecessari aquest apartat, i requereix que es defineixin els arguments pels quals un hotel es declararà obsolet.
  • PIMEM continua donant suport al decret llei que simplificarà els tràmits administratius de manera urgent i extraordinària, que permetrà reactivar l’economia balear.

La Federació de la Petita i mitjana empresa de Mallorca (PIMEM) sol·licita al Govern l’eliminació de l’apartat del nou decret llei, que estableix un possible creixement del 15% en les instal·lacions hoteleres i que ha impedit que s’aprovi el decret llei amb propostes per a la reactivació econòmica.

PIMEM creu oportú retirar aquest apartat i continuar endavant amb l’aprovació de la normativa al més aviat possible. Es tracta d’un pla de recuperació econòmic i laboral que afavorirà a les illes i que les empreses veuen necessari la seva aprovació immediata.

Aquest nou decret pot ser una eina “molt útil, de gran impacte i amb el qual estem d’acord” explica el president de PIMEM, Jordi Mora. Principalment perquè es pretén “simplificar els tràmits administratius de manera urgent i extraordinària; dotant de major flexibilitat a les empreses”.

“L’agilitació de l’administració i l’eliminació de l’excés de burocràcia són demandes històriques de la nostra patronal i estem contents que això es dugui a terme. Però també entenem que el punt sobre l’increment del 15% de l’espai hoteler està generant un conflicte innecessari i del qual es pot prescindir” afirma Mora.

Precisament, la Associació de Petits Hotels de PIMEM, a través del seu president, Juan Manuel Ordinas, també es mostra a favor de la derogació d’aquest apartat. “Nosaltres ja ocupem el 100% del nostre solar disponible. Això és una norma creada per a les grans cadenes i que a nosaltres no ens afecta”.

Ara bé, des de Petits Hotels si que es veu necessari que es defineixi i que s’entén per part de l’administració pública com a “hotels obsolets”. En el nou decret llei s’estableix que aquells hotels obsolets o amortitzats podran reconvertir-se en Habitatges protegits (VPO).

Des de Petits Hotels volen transmetre que els sembla “una gran idea” vetllar pel medi ambient i reconvertir els establiments en desús, però veuen imprescindible plantejar “immediatament” aquesta definició. “Es pot utilitzar aquesta paraula com a eina per a emmascarar l’erradicació dels petits hotels de dues i tres estrelles que no compleixen amb la imatge idíl·lica establerta” explica Ordinas.

 

Implicacions positives del reial decret

És imprescindible entendre que aquesta mesura suposa un canvi en el model econòmic i administratiu de les nostres illes. Aquest document afavorirà al fet que el sistema s’agiliti i es fomenti la declaració responsable per a desaturar els nostres organismes públics. “Aquest model de documentació serà una eina útil per al teixit empresarial i beneficiarà a la futura recuperació de la nostra comunitat” assegura Mora.

A partir de l’aprovació d’aquest decret s’afavorirà principalment i de manera immediata a sectors econòmics com la construcció, l’eficiència energètica d’edificis i les energies renovables. Sectors molt reivindicatius en els últims anys per les llargues esperes que es produïen per a obtenir una llicència. Abans d’aquest document es produïa una espera de fins a 18 mesos per a obtenir una llicència. Amb aquesta agilitació aquests terminis es reduiran considerablement.

Aquest nou projecte també impulsarà la construcció de parcs d’energies renovables afavorint així a la conversió de la nostra comunitat en una de “major eficiència energètica i responsabilitat amb el medi ambient”.