
Valoración de los presidentes de PIMEM sobre la crisis del COVID-19
Des de la Federació de la Petita i mitjana empresa de Mallorca (PIMEM) hem volgut analitzar com està afectant la crisi del COVID-19 a alguns dels sectors de l’illa. De la mà dels presidents de diferents associacions que configuren PIMEM hem conegut les circumstàncies actuals que estan colpejant a les empreses, quines són les necessitats més urgents de cadascuna d’elles, i la recepció de les mesures governamentals per a pal·liar la crisi del coronavirus.
- Ángel Llull. President de ABENET
El coronavirus ha colpejat durament el sector de la neteja. Sobretot, aquelles empreses que parteix de la seva clientela són del sector privat. Parlem de restaurants, comerços, oficines que han tancat i que no estan demandant els nostres serveis. La situació és molt complicada perquè de continuar així, aproximadament el 70% de les plantilles s’hauran de veure reduïdes mitjançant l’Expedient de Regulació Temporal d’Ocupació. És veritat que aquelles empreses del nostre sector que tenen contractes públics poden continuar treballant, però així i tot no empren a la totalitat de la plantilla.
Tenim el dubte, de si podem continuar treballant en comunitats de propietaris. Ja que no s’ha regulat en aquest àmbit i no hi ha instruccions clares. Des del nostre sector, entenem que es tracta d’una neteja necessària, ja que la neteja és la millor manera d’erradicar la possible presència del virus.
Estem analitzant les mesures presentades per l’administració. És de gran ajuda que l’Estat es faci càrrec de les quotes de la seguretat social. El nostre personal representa el 90% del nostre cost mensual. Tenir l’ajuda de l’Estat en aquest moment és un alleujament. A més, la resta de mesures com l’Ajornament de pagaments, impostos o línies de subvenció creiem que també ens vindran bé, però encara les estem estudiant.
- Antoni Martorell. President de Pedreres
La situació actual per la crisi del COVID-19 està sent dura i complicada. És cert que el nostre gremi no s’ha vist obligat a paralitzar la seva activitat diària, però al final el nostre material repercuteix en empreses que sí que s’han vist obligades a tancar.
El sector cal recordar que té unes mesures de seguretat molt restrictives i especials. A més, el contacte s’ha reduït al màxim. Respectem totes les mesures de seguretat afegides per sanitat per a intentar realitzar la nostra activitat amb la major normalitat possible. Però és difícil.
La crisi del coronavirus al final ha provocat que reduïm la nostra activitat un 30% o un 40% segons l’empresa. No hem procedit a realitzar cap ERTE, en tot cas els empresaris i les seves plantilles han arribat a un acord.
- Antoni Mestre. President de Productes de Bestiar Porcí de Balears
El sector està molt tocat. El COVID-19 ens està fent molt mal. Cal pensar que una granja no és com un bloc d’oficines o un restaurant que es pot tancar i es paralitza el negoci, aquí la producció és continua i el bestiar augmenta dia a dia sense que pugui tenir una sortida al mercat.
Els mercats principals estan parats i la venda ha caigut un 90%, és per això que ens trobem en aquesta situació. Els principals consumidors de bestiar porcí o de xai mallorquí són les famílies, els restaurants, els hotelers de l’illa. Normalment es consumeix aquest tipus de producte en un moment de celebració o dia especial. Però ara mateix, com és normal, això no succeeix.
Estem en contacte amb la conselleria de Medi Ambient per a analitzar les mesures necessàries per al nostre sector. Però sabem que estem en un moment molt complicat per a tot el sector empresarial.
- Antoni Serra. President d’Habtur
Aturada total del sector. Els actuals ingressos per conseqüent són zero. El COVID-19 ens ha colpejat durament i les seves conseqüències, en principi i sent esperançadors duraran fins a juny. Parlem d’abril igual que març tancat complet i que a la fi de maig si tot va bé es comenci a remuntar.
Aquesta crisi està suposant una catàstrofe total per al sector. Segons les nostres anàlisis i si al maig comencem a recuperar-nos, parlem d’una temporada breu i que no arribi ni al 50% d’ingressos de les anteriors.
Ens preocupen aquells socis que no són autònoms i declaren els ingressos com a rendiments immobiliaris, ja que s’estan quedant desemparats. Sobretot, pel tema de pagaments de l’ecotaxa.
Les bonificacions de l’ecotaxa funcionen sobre la base d’una sèrie de mòduls. Paguem segons el volum de reserves i clients previstes. Depenent de com vagi la temporada els associats es poden veure molt afectats tant pel coronavirus, com pel pagament d’aquest impost. Seria necessari analitzar amb el Govern la desprotecció d’aquests associats i el pagament de l’ecotaxa.
- Biel Moragues. President d’ASATM
El sector del taxi s’està veient greument colpejat per aquesta crisi. Podem parlar d’una caiguda del 90% dels ingressos. Actualment un 50% de la plantilla de taxi es troba en servei, però en els pròxims dies disminuirà al 20%.
Hem ofert a l’administració pública l’opció de transportar als sanitaris perquè no hagin d’utilitzar els seus vehicles. Però abans necessitem conèixer les mesures de seguretat que hauríem d’utilitzar, els recursos que ens podrien proporcionar, el volum aproximat de serveis necessaris i el tipus de serveis que hauríem de realitzar.
En funció d’aquestes informacions podríem realitzar els transports i que les despeses anessin entre les associacions participants i l’administració pública.
Sobre les mesures publicades estem preocupats per si podem acollir-nos a elles. Estem pendents de conèixer si està previst l’exoneració de la quota d’autònom i altres línies que ens puguin afectar. Cal tenir en compte que en el nostre sector hi ha un gran nombre d’autònoms actualment sense ingressos, endeutats i treballant sense mesures de seguretat perquè no s’han implantat en els taxis.
- Emilia Pascual. Presidenta d’Asineba
El sector està molt espantat i preocupat. La major part de gremi ho fonamenten autònoms i les mesures del reial decret ens deixen desemparades. Les que tenen una o dues empleades realitzaran un ERTE, però a partir d’aquí la nostra situació és crítica. Moltes no podrem aguantar aquesta situació i ens veurem obligades a tancar.
El col·lectiu està tocat i cansat que sempre siguin els autònoms els que hagin de pagar en els moments més complicats. El Govern hauria de replantar-se la nostra situació i solucionar això perquè sinó ofegaran al nostre col·lectiu.
La temporada està perduda per a nosaltres. Aquesta era la nostra època de major treball i el virus ens ha desarmat. Una aturada total del sector. Distribuïdors, proveïdors, cases comercials i per descomptat, centres d’estètica.
És necessari que s’elimini la quota d’autònoms si el Govern pretén que el nostre sector es mantingui a flotació. No podem continuar pagant amb els nostres negocis parats.
- Francisca Picornell. Presidenta de FEIPIMEB
El sector educatiu està molt preocupat. La incertesa és majúscula. No existeix un pla perfecte al qual puguem acollir-nos tots els centres. Cada empresa és un món i la seva relació amb els seus empleats també. Molts associats han arribat a un acord amb els seus empleats perquè aquests agafin vacances durant aquests primers 15 dies. Però hi ha uns altres que han pres la decisió de començar a tramitar un ERTE.
- Eugenia Cusí. Presidenta de PIMEM Restauració
No ens queda molt més que acatar el decret de tancament o acollir-nos a realitzar la venda online amb la major seguretat possible. El Govern ha de prendre consciència del que significarà aquest tancament per al sector en el futur. El forat que deixarà en els negocis. L’aturada tindrà unes conseqüències que encara no aconseguim veure. A més, ens sentim bastant desemparats institucionalment. Les mesures publicades tampoc atenen les necessitats del sector i a la seva estacionalitat. Estem molt preocupats.
Valorem la gran feina que estan duent a terme els Agents Socials tractant de donar resposta a aquests empresaris que es troben desemparats per l’administració. És una ajuda tenir a algú al teu costat en aquests moments complicats. Aquestes mesures publicades no demostren una preocupació pel manteniment del teixit empresarial. Entenem que el Govern ara té altres prioritats més importants. Però no ha d’oblidar que si no es preocupa pels empresaris el cop posterior de la crisi sanitària pot ser molt dur. Esperem que els pressupostos generals tinguin en compte aquesta situació que estem vivint i compensin les caigudes econòmiques que sofrirem les pimes i els autònoms.
- Juan Manuel Ordinas. President de l’Associació de Petits Hotels
La situació és molt dura. És veritat que la majoria dels nostres associats encara no havien obert els seus establiments, però les previsions és que la temporada no començarà fins a juny i això significa que perdrem aquest mes d’abril i possiblement maig també.
Les cancel·lacions ens estan arribant en massa i diàriament, això ens preocupa perquè pot danyar la temporada alta. Una temporada que no creiem que arribi ni al 50% de les anteriors. Estem tots a l’expectativa i a veure-les venir, perquè no existeix un mapa amb una ruta que ens indiqui la direcció correcta. Però creiem que serà un caos recuperar aquestes pèrdues. Resem perquè els clients que no vénen ara, vengen a l’octubre, novembre i desembre.
Sobre les mesures publicades pel Govern, hi ha alguns associats que han decidit realitzar un ERTE i estan estudiant si poden acollir-se a alguns altres punts que els pugui ajudar a salvar el seu negoci.
- Luís Guerrero. President de la Associació de Perruqueries Caninas
El sector està molt confós. No sabem que cal fer. No hi ha una claredat en el missatge. No sabem si estem protegits o no per les mesures publicades. Cal entendre que les perruqueries canines treballen dos vessants. Una, l’alimentació animal; i l’altra, la de cuidats animals. La primera si que es contempla en l’estat d’alarma, cosa que ens permet treballar, però la segona no i això ens fa estar parats.
També cal entendre que la major part dels ingressos de les perruqueries canines ve per la part del cuidat animal i és en gran part per això que el sector ha decidit tancar de moment. Cal afegir a això la competència amb les grans superfícies de supermercats. Ells també venen menjar per a animals i en una crisi d’aquestes magnituds és complicat que el client no aprofiti per a proveir-se en el mateix lloc.
Estem molt decebuts amb l’administració pública perquè no han contactat amb nosaltres. No ens han aclarit els dubtes que ens sorgeixen i sobretot no sabem si tenim dret a atenir-nos a les mesures publicades en el reial decret. Els missatges no són clars i estem molt confosos i decebuts.
A més, la majoria dels membres del col·lectiu són autònoms. La minoria que tenim emprats no sabem si podem acollir-nos als ERTE, perquè la informació no és clara.
- Ramón Reus. President d’AEVAB
Estem abatuts. L’hivern prometia una bona temporada i aquesta crisi ens ha donat on més dol. El sector està completament parat. Si es fan treballs és a porta tancada i en tema de mecànica de vehicles.
Estàvem a les portes d’iniciar la nostra temporada. Entre tots els nostres socis anàvem a rebre entre 15.000 i 20.000 vehicles durant les pròximes setmanes. Ara estem a l’espera que farem.
La incertesa que ha generat aquesta crisi és molt greu. Perquè no sabem quan acabarà i si danyarà la temporada d’estiu. A més, els nostres principals mercats compradors, el britànic, alemany, italià i holandès; estan molt tocats i no sabem com reaccionaran en els pròxims mesos.
De moment no som molts els que ens hem acollit a realitzar un ERTE, però si aquesta crisi continua més d’un mes la xifra pujarà.
- Joan Crespí. President d’ASEMA
La confusió en el sector és màxima. L’administració no ho ha acabat de deixar clar. No se sap molt bé com hem de procedir. Podem continuar treballant, però a porta tancada, però no podem treballar si els proveïdors no ens envien les peces de recanvi. És un peix que es mossega la cua i ens impossibilita treballar en condicions.
Actualment estan operatius aproximadament el 20% dels tallers. Amb la situació crítica que vivim és normal que la població no s’acosti a reparar el vehicle. Prefereixen esperar i veure com evoluciona o fins i tot utilitzar el d’un altre familiar.
No som un bé de primera necessitat. Podem realitzar alguna reparació d’emergència, però les condicions no són les millors.
Sobre els ERTE’s els socis de moment no estan realitzant aquesta mesura perquè volen veure com evoluciona la crisi. Cap empresari vol arribar a aquesta circumstància, però si no queda més remei haurem de fer-ho.