ACTUALIDAD INFORMATIVA DE PIMEM

Información actualizada de interés

Col·laboradors de PIMEM. REZERO. 68 entitats de tot l’Estat demanen al nou Governla posada en marxa com més aviat millor del Sistema de Dipòsit per a envasos de begudes reutilitzables i d’un sol ús a Espanya

Just a finals d’aquest mes de desembre es complirà un any de l’aprovació del Reial Decret d’Envasos, que va veure la llum mesos després de l’aprovació per part del Congrés dels Diputats de la Llei de Residus, l’abril del 2022. Fou un nou marc normatiu celebrat des dels entorns ambientalistes en incloure ambiciosos objectius de prevenció, reutilització, recollida separada i reciclatge per als envasos de begudes. No obstant això, 365 dies després, més de 60 associacions de la societat civil observen amb frustració com tots dos textos poden convertir-se en paper mullat i demanen al nou Govern de Sánchez, amb Teresa Ribera al capdavant del Ministeri de Transició Ecològica i Repte Democràtic, que surti de la seva inacció i asseguri el seu desplegament de manera rigorosa i transparent.

Aquest conjunt d’organitzacions ha presentat avui un manifest en el qual exigeixen el compliment dels objectius d’envasos de begudes reutilitzables i l’arribada del Sistema de Dipòsit per a llaunes, ampolles i brics “com el que ja funciona en molts països europeus i està previst que s’implanti en 15 estats més en els pròxims dos anys. Amb aquesta pràctica, s’aconsegueix reutilitzar o convertir en noves llaunes, ampolles o brics de begudes més del 90% d’aquests envasos”, detalla el document.

Les associacions signants es queixen que “malgrat les evidències presentades per entitats socials i ambientals, expertes i per les mateixes administracions públiques sobre la falta d’eficiència i transparència en la gestió actual dels residus d’envasos, de moment, ni les CCAA ni el govern estatal estan fent els passos necessaris per a desplegar les mesures incloses en la Llei i el Reial Decret d’Envasos”.

Les organitzacions es refereixen sobretot a l’objectiu de recollida separada del 70% de les ampolles de begudes de plàstic de menys de tres litres en 2023 que, si no es compleix, significarà automàticament el retorn de la ‘devolució del casc’ a Espanya. L’any d’aquest mesurament arriba a la fi i, fins a la data, les entitats denuncien que es desconeix si les Comunitats Autònomes estan comptabilitzant les ampolles de plàstic de begudes recollides separadament o sobre la base de quina metodologia ho estan fent, quines són les xifres que han aportat els productors sobre les ampolles que posen en el mercat o quines mesures de control ha establert el ministeri per assegurar la imparcialitat i transparència del procés.

“El Sistema de Dipòsit és l’única manera d’assegurar que els productors, els supermercats i els gestors dels contenidors de recollida d’envasos es responsabilitzin al 100% de totes les seves llaunes, ampolles i brics de begudes, assegurant que es reutilitzin o reciclin íntegrament i que cada dia 35 milions d’envasos de begudes deixin d’enterrar-se, cremar-se o perdre’s com passa ara”, raonen.

Des de la seva tasca de dècades de lluita contra la contaminació dels envasos de begudes d’un sol ús, les gairebé 70 entitats signants del manifest demanden a l’Executiu de Sánchez que asseguri “el compliment dels objectius de reutilització per a envasos de begudes i prioritzi la posada en marxa del retorn d’envasos al comerç com a paradigma d’una economia circular neta que genera llocs de treballs verds i impulsa una societat més sostenible i justa en la qual es protegeix la salut de les persones i la resta de les espècies”.