ACTUALIDAD INFORMATIVA DE PIMEM

Información actualizada de interés

De les 5 empreses de Balears presents a la fira de producte orgànic Biofach d’Alemanya, tres són socis de PIMEM

A Espanya la producció ecològica està en el 5% mentre que a Mallorca arriba al 18% segons APAEMA

La UE se marca de cara al 2030 que el 25% del total de producció agrícola sigui ecològica

Es Garrover de Mallorca, Flor de Sal des Trenc i Oli Olíric són els tres socis de PIMEM que estan presents a Biofach, la fira internacional més important de producte orgànic. Pels assistents és considerat el punt de trobada per a proveïdors i encarregats d’adoptar decisions de producció i el comerç en la indústria orgànica. Juntament amb la Vivaness, atreu líders de fira per a la cura personal natural i el benestar, que anualment a un públic altament qualificat el comerç internacional. Tots els aliments orgànics són exhibits i certificats pel Reglament Orgànic de la UE i les directrius d’acreditació d’IFOAM, patró de la BioFach.

Pel president d’APAEMA i creador d’Oli Olíric Miquel Coll, “és una fira interessant tant per establir importants contactes internacionals com per conèixer de primera mà com respira el món de la producció ecològica”. La fira normalment es feia al mes de febrer però degut a la COVID es va passar al juliol. Aquest canvi, segons els empresaris mallorquins, pot haver afectat tant el nombre d’assitents com d’expositors que en aquesta edició és més baixa respecte anys anteriors.

La fira  ha comptat amb la presència del Ministre d’Agricultura, Luís Planas, qui ha destacat la importància del sector de l’agricultura ecològica a l’Estat espanyol i que en aquests moments se situa en el 2,5% del consum i el 5% del total de la producció. Planas ha tengut una breu intervenció davant els 104 empresaris espanyols i no ha passat per alt els difícils moments pels quals passen els pagesos degut a la pujada de preus que, entre altres motius, es deu a la invasió de Rússia a Ucraïna. Precisament d’aquest darrer país s’han desplaçat a Nuremberg fins a 7 empreses.

Respecte al reptes de futur el ministre ha assenyalat que Europa es marca com a objectiu que el 25% de la producció agrícola sigui ecològica i ha recordat que en aquests moments ja hi ha dues comunitats autònomes que estan per damunt del 20%. La Comissió Europea ha donat llum verda el pla estratègic d’Espanya 2023-2027 on hi ha inclòs el full de ruta de la producció ecològica. Entre les iniciatives incloses dins el full de ruta hi ha diverses campanyes entre elles la que ja està en marxa “Tots som ecològics”.

Pel que fa a la situació comercial el ministre Planas ha recordat la importància dels mercats internacionals, especialment l’alemany. Tot el sector agrícola espanyol ven a l’exterior 61.000 milions d’euros dels quals més del 10% va a parar a Alemanya.