ACTUALIDAD INFORMATIVA DE PIMEM

Información actualizada de interés

El president de PIMEM, Jordi Mora, fa un breu balanç de 2021 i previsions per a 2022

“El 2021 va arrancar condicionat pel 2020 on l’economia havia caigut un 20%, la caiguda més important de l’Estat espanyol. Començàvem l’any amb molta d’incertesa.
El primer semestre va ser de moltes dificultats on la Taula del Diàleg Social va d’haver de fer un esforç molt rellevant aprovant restriccions que no eren gens agradables per ningú i suportar diverses manifestacions del sector de la restauració. Vam dissenyar una estratègia perquè l’1 de juny arranqués a Mallorca i a Balears la temporada turística amb les millors condicions.
El segon semestre ve marcat per la temporada turística que ha arribat fins al mes d’octubre. Podem dir que ha estat bona i que, era impensable si ens ho haguessin demanat els mesos d’abril i maig. Amb l’inici de la temporada turística s’ha iniciat un procés de reactivació econòmica tot i que encara estam lluny de les xifres de 2019.

Una qüestió que no vull passar per alt és que hi ha hagut una cobertura social com mai s’havia tingut abans. La primera vegada que hi ha una prestació extraordinària per autònoms. També hi ha hagut una cobertura social per als fixos discontinus i l’ajuda per a les empreses amb aquests 855 milions d’euros que ha suposat posar molta liquiditat al mercat. Això juntament amb la reactivació de la temporada turística ha ajudat a impulsar tota l’economia balear.

En definitiva diria que el 2021 ha tingut un primer semestre molt difícil i un segon semestre de recuperació i que està arribant molt a poc a poc a empreses i treballadors”.

Tres grans reptes pel 2022.

“De cara al 2022 hem de recuperar l’optimisme i crec que empresaris i treballadors hem de ser més positius. Tot i això, tenim tres grans reptes a superar.
El primer és la incertesa que és un mal company de viatge per les empreses. Hi ha la variant òmicron que està fent molt de mal a treballadors i empreses i de cara al 2022 no hem de descartar que surtin noves variants.
Un segon repte és que s’han de tornar els 140.000 milions d’euros d’ICO que va concedir el Govern espanyo, al 90% a pimes, i s’han de tornar a partir del maig, abril o juny d’enguany i una vegada acabats els dos anys de carència d’aquests préstecs.
El Fons Europeus són el tercer repte. A PIMEM som uns grans defensors d’aquests fons, però hem de ser conscients que no estan arribant a les pimes. No s’està dissenyant una política pel 95% del teixit empresarial i, per tant, és un repte molt important que, de no fer-se bé pot ser un vertader fracàs. No podem consentir que aquests fons es quedin només a les grans empreses. En definitiva, hem de veure un 2022 amb optimisme, però sense oblidar aquests tres grans reptes que he dit”.