ACTUALIDAD INFORMATIVA DE PIMEM

Información actualizada de interés

Empreses i autònoms tenen marge jurídic per reclamar indemnitzacions a les institucions per la mesures preses durant la pandèmia

Empreses i autònoms de Balears podrien reclamar indemnitzacions a les administracions públiques de l’Estat i de les Illes per la gestió que han realitzat en relació a les mesures preses per a evitar la propagació de la COVID-19 i que ha generat pèrdues econòmiques molt importants a empreses i autònoms, arribant a ocasionar fins al tancament de moltes d’elles.

Així s’indica en el ‘informe relatiu a la responsabilitat patrimonial derivada de les mesures administratives adoptades amb motiu de la crisi sanitària provocada per la COVID-19 en les petites i mitjanes empreses’ realitzat pel catedràtic en Dret Administratiu, Joan Manuel Trayter, que ha estat presentat aquest dimecres en la seu de PIMEM.

D’aquesta manera, Trayter ha explicat que les decisions d’una administració pública que causa un perjudici s’ha de poder reclamar judicialment. A més, ha apuntat que aquesta possibilitat està recollida en l’article 106.2 de la Constitució Espanyola.
“No és la pandèmia la que provoca els danys, sinó la gestió que estan fent les institucions públiques d’aquesta pandèmia que a vegades no està justificada”, assenyala Trayter, qui ha afegit que “la força major aquí no concorre ja que amb aquesta normativa estan provocant danys que no vénen d’un fet imprevisible i extern, sinó que és la pròpia gestió que s’està fent”.

A més, Trayter ha puntualitzat que les administracions podrien ajudar a les empreses amb els fons europeus.

Per part seva, el president de PIMEM, Jordi Mora, ha puntualitzat que la intenció no és portar a les administracions als tribunals i ha demanat la creació de taules sectorials amb l’administració per a estudiar els danys ocasionats a les empreses amb la seva gestió.