ACTUALIDAD INFORMATIVA DE PIMEM

Información actualizada de interés

Entrevista a Laura Calvo de Flor de Sal des Trenc: “Els projectes associatius seran més freqüents del que s’ha vist fins ara”

1-Per posar-mos en contexte, per què hauria de fer una visita presencial a Flor de Sal? Què puc aprendre del territori i la seva gent través d’una marca com aquesta?

Mallorca és una illa perfecta per a moltes activitats, d’oci, de negocis i per a viure. Paisatges espectaculars, llocs meravellosos i una naturalesa que en pocs llocs en el món es conserva amb la qualitat mediambiental que té l’illa, fins i tot amb l’activitat que representa acollir zones molt turístiques i una de les ciutats més visitades com és Palma, considerada pel diari The Times com “el millor lloc per a viure del món”.
Palma és la porta d’accés a enclavaments molt únics com per exemple les Salinas d’ Es Trenc. El municipi de Campos acull platges, cales, història, cultura i espais naturals protegits i entre ells sense cap dubte un que cal visitar és el Parc Natural marítim-terrestre d’Es Trenc-*Salobrar de Campos, on es troben les Salines de Es Trenc que reben des de fa quatre dècades la certificació de diverses figures de protecció mediambiental . La visita si haguéssim de parlar en termes literaris seria una “oda a la mare Terra i a la Mar”. El recorregut per les salines és perfecte en qualsevol època de l’any, sempre ofereix moments especials diferents. Pots visitar les salines cent vegades Itotes tindràs un espectacle únic, unes sensacions molt positives que van des de sentir la llibertat de caminar en aquests espais oberts amb vista magnífiques, la gratitud per poder estar en un lloc tan bonic, tenir consciència del moment present i gaudir-lo. És el contacte absolut amb el mitjà salí: aigua, sol i sal. La mar entra en la terra i se sumen tots els elements. Les basses d’aigua de mar reflecteixen com a miralls que dupliquen la bellesa de l’entorn i la sal li atorga al lloc una llum, una “màgia” incomparables. I per descomptat compartir espai amb gairebé dos-cents diferents tipus d’ocells i altres espècies de flora i fauna típiques d’aquests aiguamolls. Podem presumir de compartir espai amb ocells tots els mesos de l’any com els flamencs, les àguiles pescateres i amb altres organismes vius que van conviure amb els dinosaures fa més de cent anys, uns petits crustacis anomenats Artemias. I per descomptat poder estar prop de les icòniques muntanyes de sal, veure la seva elegant estètica i com a últim poder emportar-se la Flor de sal des del lloc on es cull a mà després d’haver vist als mestres saliners recollint-la.

2. Dins un contexte més empresarial, per quin moment passau i donat el difícil moment que ens pertoca viure?

Les Salinas d’Es Trenc existeixen des de la dècada de 1950, llavors el context social i econòmic era molt diferent i s’han viscut durant aquests anys moltíssimes situacions molt diverses. Per posar un exemple, probablement el volum de turisme de 2020 s’assembla molt més al d’aquests anys de cinc dècades enrere que no pas al de 2019. Però precisament les empreses i productes que perduren durant dècades en actiu conèixen la importància de treballar amb un projecte sòlid que englobi passat, present i futur, les exigències del mercat actual, unes anàlisis profundes del que s’ha fet anteriorment amb conclusions i modificacions en el necessari i tenir la capacitat de ser visionari i avançar-se a les tendències de consum que vindran per a poder preparar-se i ser efectiu-productiu.

En aquest sentit encara que és difícil preveure una situació com la que estem creuant, si que és freqüent en la nostra empresa que s’adoptin internament sistemes preventius que en cas d’una crisi de qualsevol tipus ajudin a mitigar els efectes.
Treballem en diverses vies de negoci amb projecció internacional, des d’un engranatge productiu local i mètodes artesans,  precisament per a abastar els sectors i mercats quants més millor que siguin afins i receptius a la nostra oferta i ens puguem adaptar a la seva demanda.
En aquestes situacions, i aquest moment tan complex que ens toca viure i posar solucions, un dels factors més importants per a poder seguir amb els projectes en marxa , és continuar sent productius i arribar als ciutadans. I això només s’aconsegueix amb l’equip humà. Continuar treballant tot per un projecte preciós de continuïtat, molt professional, molt motivador, en el qual molts professionals estem implicats en l’èxit que pugui tenir l’empresa amb la nostra aportació, aquest factor humà és crucial.
Ara toca ser positius, ser receptius, ser realistes, molt pragmàtics, adaptar-se als canvis que estem tenint, acollir les noves tendències, avaluar, reafirmar els valors que ja tenim i que ajuden molt en aquesta tessitura.

Ses Salines d’Es Trenc estan actives a Mallorca des de fa setanta anys i els productes s’han afermat al mercat com a productes d’alta qualitat i bàsics des de fa gairebé 20 anys que es coneix en el mercat internacional la Flor de Sal d’es Trenc. Continuarem treballant i apostant perquè així sigui durant molts anys més, i tant de bo hi hagi un canvi generacional natural en el qual els joves d’avui siguin demà mestres saliners i facin arribar la sal marina de Mallorca a moltes persones que cuiden la seva família, la dieta saludable i vetllen pel medi ambient.

3. Una dels senyes d’identitat de Flor de Sal és la producció en armonia amb el medi. Es valora aquesta aposta empresarial per part dels mercats internacionals i el consumidor local?

Ses Salines d’Es Trenc compten amb diferents figures de protecció mediambiental internacional, l’enclavament és únic, enmig del Parc Natural envoltades de naturalesa i mar, molt lluny de nuclis urbans o industrials. És una de les rares ocasions en les quals l’activitat humana per a produir un producte com en aquest cas la sal per a alimentació, no sols no alternen l’entorn sinó que es converteix en activitat clau perquè l’hàbitat sigui l’idoni per a moltes espècies de flora i fauna endèmiques. Algunes d’auestes són espècies protegides i que poden viure i reproduir-se gràcies a que existeix l’activitat diària i la máxima atenció a l’entorn en la salinera 365 dies a l’any.
Molts mercats internacionals i el nostre cada vegada més, valoren i aposten pels productes on l’origen, producció, la traçabilitat i el compromís mediambiental estiguin no sols com a premissa empresarial i ètica en la producció, sinó que tinguin certificacions d’entitats oficials. En aquest sentit des dels seus orígens Flor de Sal d’Es Trenc, compta amb un sistema de producció completament integrat en l’entorn, manual artesanal, estacional i diari. Els certificats de qualitat internacionals com el de producte ecològic Intereco avalen la qualitat del producte que no ve d’un altre lloc que del compromís i actuació amb mètodes completament i sostenibles i sense impacte en l’entorn.

4. Formau part d’AEPIB i, com ja sabeu, una dels objectius és engrandir l’entitat per fer més força a l’hora de promocionar el producte local tant a les illes com a mercats internacionals. Per què és tan important una AEPIB gran i forta en aquests moments?

L’etapa que estam travessant és el principi d’una “nova era”. És molt poc o gens probable que a nivell mundial tot torni a ser com en 2019. Hem d’adaptar-nos i evolucionar. Quan hi ha canvis dràstics i una crisi, hi ha molts sectors productius, i població en general que davant la incapacitat d’adaptació, pels motius que siguin, sofreixen molt més que uns altres les conseqüències d’aquestes crisis. Això fa pensar que els projectes associatius seran més freqüents del que s’ha vist fins ara. Quan un més un realment sumen, la força es multiplica. Una associació té com a funció unir una persona a una altra perquè col·laborin juntes amb els mateixos objectius i finalitat. En aquest concepte, l’associació és personal no és empresarial, perquè som les persones les que tenim necessitats i habilitats socials. Les empreses s’associen perquè hi ha en aquestes connexions personals-empresarials que cerquen possibilitats d’aconseguir que es donin tres posibles situacions que són molt favorables: 1. Generar una massa crítica que tingui visibilitat i lideratge 2. Compartir l’experiència pròpia per aconseguir objectius comuns 3. Que aquests objectius serveixin per a tots els membres de l’associació, siguin adequats a l’actualitat socioeconòmica, realistes, flexibles i avaluables.
AEPIB sorgeix des de la voluntat de promoure i fer costat als productes i empreses de les Illes Balears.

5. Formau part de la PIMEM, una Federació de més de 40 anys d’història i que treballa més que mai per defensar associacions i empreses davant l’administració. Quines són les prioritats de les pimes mallorquines que s’han de plantejar i defensar per garantir un millor futur?

Les prioritats sens dubte han canviat i en molts casos els objectius de creixement han passat a ser la pròpia existencia de l’empresa, mantenir els llocs de treball i adaptar-se a les possibles situacions que es puguin donar. Tenint en compte que moltes empreses treballen per a un mig i llarg termini, les garanties d’oferir seguretat i qualitat màximes són una de les premisses amb les quals s’està treballant a Mallorca. Davant les noves tendències de consum prenen molta més força valors que fins ara estaven molt presents, però que ara són sens dubte essencials per a la continuïtat de la productivitat eficient: per exemple la sostenibilitat en els mètodes de producció i en tot el recorregut del producte, no sols fins al consumidor sinó fins a la seva possible reutilització i reciclatge. El compromís total amb el medi ambient amb el mínim impacte possible i si pot ser ajudar a la recuperació. L’aposta pels productes a mès del que he dit abans, que siguin de proximitat. Triar sempre que es pugui productes artesanals realitzats per persones, que són artesans d’oficis, a vegades són oficis mil·lenaris, i perduren transmetent-se de generació en generació.
Sóc de l’opinió que les empreses no sols han de complir amb el que s’estableix des de l’Administració i la legislació vigent sinó que cada empresa ha de posar els seus propis mitjans per a fer un pas més i avaluar, millorar contínuament i amb això garantir el màxim de qualitat que es pugui donar en cada producte o servei.