ACTUALIDAD INFORMATIVA DE PIMEM

Información actualizada de interés

Ferran Roses, director de l’IBE, ens explica com les pimes poden aprofitar les intal·lacions fotovoltaiques del Govern. “Volem arribar a 200 empreses”

https://institutbalearenergia.cat/energia-per-tothom/)

  1. En quin context arriba aquesta iniciativa administrativa?

La normativa d’autoconsum del 2019 ha canviat i ara planteja que d’una mateixa instal·lació es pugui instal·lar un comptador, és a dir donar d’alta un comptador i dur-hi energia de les plaques. Aquestes plaques es reparteixen amb percentatges iguals o els que vulguin. Es tracta que s’adaptin a les necessitats de cada un. Això permet que cada pime o comerç s’adapti a les seves necessitats.

2- Com va sorgir la iniciativa?

Des del Govern ens vam plantejar poder arribar a les pimes. Hi ha projectes que les obres estan avançades i a partir d’aquí obrim un procés de participació en funció de com sigui de grossa la instal·lació i la gent que s’apunti.

3-Com es poden apuntar els interessats i com es tramita?

Va per ordre d’entrada excepte per a persones amb vulnerabilitat o en el cas de les pimes, empreses que tenguin un projecte social.

En el cas del tràmit seria un lloguer de les plaques. És una bona opció per aquelles empreses que no poden fer una inversió per elles mateixes o estan a un lloc difícil. Hem de tenir en compta que la distància és com a màxim de 2 km de la instal·lació. El comptador l’insta·la el Govern i el dona d’alta el Govern i automàticament vincula el consum.

4- Fins on heu duit a terme el desplegament?

Tenim 30 projectes en marxa i obres i en aquests moments arribam a la meitat dels municipis de Mallorca i a Palma. En el cas de Ciutat va per barriades i a sobre de les cobertes dels edificis de l’IBAVI. Tenim en marxa a la zona d’Es Pil·larí que agafa part de la Platja de Palma, Ses Fontanelles i Palma Aquarium. A més hi ha previstes les zones d’Es Vivero, Foners i Es Rafal.

Ara mateix: Palma, Es Pil·larí, Llucmajor, Artà, Alaró, Algaida i Esporles estan oberts. Recentment hem tancat Selva i Sineu. També estam contractant (Capdepera i Sa Pobla) i que preveiem que en un termini breu comencin obres i el procés d’inscripció. Entre els municipis/nuclis de població que tenim pendents de contractar més obres hi trobam: Palma, Alcúdia, Caimari i Mancor. A més a més, estam contractant la redacció de 26 projectes a aquests municipis Alcúdia, Andratx, Artà, Bunyola, Calvià, Campos, Esporles, Fornalutx, Inca, Montuïri, Porreres, Sant Llorenç, Santanyí i Santa Maria,

5-Posem xifres.

Sí. Tenim previst contractar 2.5 megawatt dels quals un 30% va per a pimes i la resta als ciutadans. Imputam tot el cost de la instal·lació a 25 anys i és un lloguer de 100 euros per cada kilowatt de fotovoltaica. Calculam que per un kilowatt es necessiten dues plaques i en el cas d’una pime ens surt de promig unes 6 plaques. L’estalvi calculat és que per cada 100 euros n’hem estalviat 300. El pagament es fa a domicili i es poden apuntar a través de la nostra web; https://institutbalearenergia.cat/energia-per-tothom/)