ACTUALIDAD INFORMATIVA DE PIMEM

Información actualizada de interés

Formació Professional: SMEunited participant en l’ecosistema formatiu

“Smeunited advoca fermament per una paritat entre l’educació professional i acadèmica. La UE va marcar el camí equivocat en presentar l’indicador del 64% dels adults que posseeixen un títol d’educació superior. Les principals mancances d’aptituds de les PIMES són per a professions preparades per a l’Educació i Formació Professionals (VET).” – va declarar Véronique Willems, secretària general de la SMEunited en l’esdeveniment reunint els proveïdors de FP per discutir l’Agenda Europea per al Futur de la FP.

La Sra. Willems s’ha referit a les activitats organitzades com a part de l’Any Europeu de la Joventut en 2022, combinant joventut i habilitats per al seu Tema Anual. A l’espera que la joventut representi a la futura mà d’obra i als futurs empresaris de la UE, és important fomentar el desenvolupament de les competències dels joves. Centrant-se en l’aprenentatge i l’educació empresarial, SMEunited després va prosseguir el seu treball sobre l’augment de les qualificacions i el reskilling com a part de l’Any Europeu de les Habilitats.

“SMEunited va recollir i intercanviar bones pràctiques entre els seus membres, estimulant l’aprenentatge entre iguals i desenvolupant noves idees sobre com avançar en l’FP” va complementar la senyora Willems. Per exemple, a Àustria, la WKO va crear un centre de talent per guiar els joves en la seva elecció professional oferint-los l’oportunitat de provar habilitats tècniques utilitzant la IA i la realitat virtual.

A més, la senyora Willems es va referir al seguiment de graduats per demostrar els resultats de l’FP i els aprenentatges en les carreres professionals. Les dades mostren que la taxa d’ocupació dels aprenents és de fins al 95% i gairebé el 20% constituiria la seva pròpia empresa en 5 anys després de la graduació. Aquestes xifres haurien de presentar-se per a mostrar l’ampli ventall d’oportunitats que la FP pot oferir.

Finalment, la senyora Willems va contribuir al debat sobre l’FP en tercers països referint-se a la iniciativa de la Comissió per a crear un grup de talents de la UE. En vista d’aquesta acció, la senyora Willems ha destacat que “la borsa de talent ha d’estar oberta per atraure treballadors d’alta qualificació, així com nacionals de tercers països de mitjana i baixa qualificació. Un element clau serà assegurar unes habilitats lingüístiques adequades.”