ACTUALIDAD INFORMATIVA DE PIMEM

Información actualizada de interés

Olíric de Santa Eugènia guardonat com a millor oli fruitat madur i millor monovarietal arbequina 2022

A més de l’excel·lent qualificació, aquest oli mallorquí, ha entrat en el Top 100 dels millors olis de 2022 i entra a formar part de la guia exclusiva Evooleum 2023

Olíric és el nom de l’oli que ha obtingut la millor qualificació en el Panell de Tast de EVOOLEUM, el concurs internacional que premia la qualitat dels olis verges extres de tot el món. Es tracta d’un certamen únic, i el més rigorós en termes de qualitat i promoció del suc d’oliva. El grup més exclusiu i prestigiós d’experts tastadors a nivell mundial s’encarrega de realitzar la valoració de la qualitat organolèptica de les mostres presentades, d’on sorgeix cada campanya l’exclusiu TOP100 dels millors verges extra del món, així com els millors en les seves diferents categories, varietats i països.


Per a garantir el màxim rigor, tot el procés del concurs i del tast es realitza davant un notari col·legiat, i inclou la comprovació en origen d’almenys el 10% de les mostres seleccionades, que són designades pel notari de manera aleatòria.

El mes de març passat el jurat, format per prestigiosos tastadors internacionals, va realitzar a Còrdova la valoració organolèptica de les mostres que, complint amb les bases dins del termini i en la forma escaient, han aspirat als Premis Internacionals a la Qualitat de l’Oli d’Oliva Verge Extra EVOOLEUM AWARDS.


OLÍRIC ARBEQUINA, ha obtingut una qualificació de 92 punts, per la qual cosa ha estat inclòs en el TOP 100 EVOOLEUM 2022. A més ha estat guardonat amb el millor AOVE fruitat madur i el millor monovarietal arbequina del concurs. Tot això figurarà en l’exclusiva Guia EVOOLEUM 2023 que AEMO i Grup Editorial Mercacei editaran en els pròxims mesos.


Cal destacar l’elevadíssim nivell dels AOVEs presentats a concurs, que ha motivat que el tall s’hagi produït ni més ni menys que en 88 punts, demostrant que tots i cadascun dels sucs que conformen el TOP100 són d’una qualitat excepcional.


El procés.

Per a fer un oli de qualitat s’han de tenir en compte molts factors. És imprescindible partir d’un fruit sa i de qualitat. Per a això influeixen les pràctiques agronòmiques practicades (nutrició, poda, reg, tractaments fitosanitaris…). El segon factor determinant és l’època de recol·lecció, que determinarà el grau de maduresa del fruit i per tant una part important del perfil sensorial de l’oli. Com a tercer factor indicaria la importància de l’elaboració en la tafona. Aquest factor és capital en l’obtenció d’un oli verge extra de qualitat.

En tot el procés es procura que el temps entre la recol·lecció i l’elaboració de l’oli sigui el més curt possible. Per a això, sempre estem en contacte directe amb la tafona per a coordinar al màxim aquests temps. El treball de la tafona i del tafoner en el seu maneig, en la determinació de les temperatures, dels temps de treball en cadascuna de les fases del procés és també determinant. I com a últim factor indicaria el filtrat com a element essencial per a tenir una bona conservació de l’oli.