Perfils de PIMEM. Pedro Monge fundador de Monge. “La gent al·lucinaria si sabés les marques internacionals que fan aquí les seves sabates”
Seguim donant veu als productors locals, seguim coneixent empreses de l’associació AEPIB.
1- La crisis del calçat a Mallorca va deixar un panorama desolador que a dia d’avui encara dura. On hem de situar Monge dins aquest escenari post industrial a dia d’avui?
Som un petit gra de sorra que contribueix a mantenir la producció local. Des de l’inici, el projecte va començar amb la il·lusió de crear productes d’alta qualitat a l’abric de la tradició sabatera mallorquina. Per què buscar a un altre lloc si aquí es fan els millors sabates de el món? La gent al·lucinaria si sabés les marques internacionals que fan aquí les seves sabates.
2- Llegint la vostra web s’assegura que la tradició del calçat és des de l’edat mitja i que Monge té una tradició en fabricació d’uns 100 anys. Pedro on i com va néixer Monge?
L’any 2003 vaig arribar a l’illa per treballar en Camper. En realitat sóc periodista i vaig començar en el departament de màrqueting. I com que sóc un apassionat de les sabates uns anys després em vaig traslladar al departament de disseny. L’escola que va suposar treballar en una empresa així i el coneixement de la història de l’calçat a Mallorca em van animar a llançar la meva pròpia empresa en 2012.
3- La sabata segueix sent un clar element de distinció, luxe i que marca un estil de vestir i per tant vol dir molt de la persona (no vol dir que jo aconsegueixi). Com has vist l’evolució del disseny del calçat en general i quines són les tendències que se poden entreveure de cara un futur?
Portem uns anys amb la febre del calçat esportiu molt fort. D’una banda com a tendència i d’altra per la recerca de confort. En un futur proper pot ser que això s’acabi, com totes les modes. Però el calçat de qualitat té un públic fidel que no atén les modes. I és inqüestionable que una sabatilla esportiva o bamba mai no podrà substituir una sabata a l’hora de vestir i com a símbol d’estatus o elegància.
4- Una producció local com la teva imagin que no només viu del consumidor autòcton. Hi ha diferents valoracions entre clients de diferents nacionalitats? El mallorquins tenim un mínim de consciència cap a la sabata local o és un producte que segueix els patrons del preu i punt?
A la botiga de Palma un percentatge molt molt alt de clients és estranger. Tenen un poder adquisitiu més elevat i també aprecien i valoren que el producte estigui fet aquí. És una tendència que suposo arribarà al sud d’Europa en uns anys. Encara que en realitat era una cosa que ja practicaven les nostres mares, menys coses però de millor qualitat.
5- Pedro de no haver-te dedicat en aquest món què t’hagués agradat fer de la teva vida professional?
Com et deia abans sóc periodista de professió, vaig fer un màster en màrqueting en IE una de les millors escoles de negocis de món, compagino la meva passió, que són les sabates, amb la meva professió a l’agència Ola PR.