ACTUALIDAD INFORMATIVA DE PIMEM

Información actualizada de interés

PERFILS DE PIMEM. Sylvia Mulet, Consultora de Cla&Vi Consulting

El tema de les ajudes a empreses és un tema no només d’actualitat sino de rigorosa necessitat per a moltes pimes. Sylvia Mulet ens apropa la seva feina com sòcia, professora a PIMEM-Formació i consultora en aquesta realitat a més de fer un breu repàs sobre el context actual.  Aquest 25 de març Mulet impartirà el curs “¿Hablamos de comunicación eficaz?”.

  1. Creu que manquen professionals per gestionar les ajudes a les empreses o es l’administració que ho posa molt difícil des del punt de vista burocràtic?

Les empreses disposen de bons professionals i fan el possible per ajudar amb els diferents sistemes que tenen per a la tramitació de cada una de les ajudes. Les dificultats amb les que es troben són constants, des del nivell de connectivitat de les pàgines (com l’enllaç a PROSA de la seguretat social), multitud de codis interns per a cada tipus d’exempció, i, fins i tot, la manca de resposta a les sol.licituds, ja que no hi ha sempre terminis establerts. Tot això genera incertesa i tensió innecessària als professionals.

  1. Quina experiència té dins aquesta àrea administrativa i quin consell donaria als nostres socis?

Com a responsable de l’àrea d’Administració de Personal durant més de 20 anys i com a empresaria, diria que s’ha de valorar moltíssim totes les implicacions que té accedir a una ajuda pública. Les ajudes a les persones emprenedores no son “gratuïtes”, excepte les directes per a treballadors i les vinculades a cotitzacions a la seguretat social.

Fer un ERTO, demanar un ajornament tributari o de cotitzacions, demanar una subvenció de la CAIB, totes aquestes acciones, impliquen obligacions transversals, que redueixen l’autonomia dels empresaris i empresaries i no sempre són assumibles.

La dificultat per part de tresoreria al moment de retornar el préstec o la quota ajornada, pot suposar un greu perjudici, i això, sense entrar a valorar que aquestes ajudes seran revisades més endavant pels organismes pertinents.

Segons la meva experiència, recomanaria fer un pla econòmic abans de prendre cap decisió i posar a una balança “pros i contres” amb l’assessor. Llençar-se a demanar ajudes sense criteri, per no pagar deutes ara, pot ser pitjor per al futur.

Més enllà i després dels anys que he treballat en aquesta àrea, diria que la planificació i l’educació financera, hauria de ser una assignatura a les escoles.

  1. En comparació a altres països de la UE com valora la quantitat d’ajudes i la gestió per part de l’administració?

En l’àmbit empresarial, les ajudes directes que des de les Administracions han donat a les empreses, no han estat vinculades pròpiament als sectors afectats.

RTVE a final de desembre ja ho va reconèixer, i encara que s’està reconduint la situació amb un Pla de Mesures, fins ara no eren ajudes directes, eren millores per disposar de crèdits i ajornaments, reducció de les cotitzacions, i és ara, i a nivell autonòmic, que s’ha començat a destinar diners, limitadament, a sectors obligats a tancar i limitar la seva activitat, mentres seguien afrontant totes les despeses igual que si estiguessin oberts al públic.

  1. Què hem d’aprendre d’aquesta crisi econòmica? Què s’ha de preveure de cara a futures noves crisis dins l’àmbit de l’administració d’ajudes?

Que ja no ens podem limitar a fer el de sempre “millorat”. L’innovació no és tal, si no aporta valor al client i genera beneficis econòmics i socials, i això és extrapolable a tots els sectors, inclús a l’Administració.

Aquesta crisi ens està demostrant que som molt més adaptables del que pensàvem, que la necessitat aguditza l’enginy, i és el moment d’obrir-se al món digital i donar accés a un públic i a una ciutadania que té dret a ser molt més exigent, en tant practica l’autogestió, i reclama una atenció virtual comprensible e intuïtiva.

A l’Administració és necessària la digitalització de tots els procediments per a operar en temps real. Per dur a terme aquesta digitalització és imprescindible comptar amb la col.laboració dels col.lectius professionals que ja fan ús de les plataformes actuals, i que aportarien la seva vissió per tal de fer una Administració Electrònica unificada, senzilla i eficient.

Paralel·lament l’ús d’aquesta tecnología, requerirà de dotar d’habilitats digitals al funcionariat i als usuaris particulars, el que és possible fer també de forma virtual.