PERFILS: Entrevista a Xisco Mateu, responsable comercial de Beer Lovers
1- Què et va dur a fer del món de la cervesa la teva vida laboral i empresarial
És un món molt interessant i divertit. A mesura que el vas coneixent demana més. Descobreixes coses molt interessants. De les que més em varen sorprendre ésque hi ha més de 100 tipus de cerveses censades i, habitualment, bevem només dos. I a més, és un món amb una història antiquíssima, però com aquell que diu, està per explorar. De fet, el moviment de la cervesa artesana va néixer fa uns quaranta anys als EEUU. Quant es tracta d’un producte que té vestigis arqueològics que té gairebé deu mil anys.
- Què és el primer que tens en compta quan fas un glop de cervesa?
El primer glop d’una cervesa ha d’ser memorable. És aquest moment que idealitzem quan pensam en una cervesa. En tot cas, el que cerc depèn de la cervesa que bec i del que espero d’ella. D’una lager de consum habitual espero que sigui refrescant, essencialment. En una cervesa artesana espero més matisos de gust en funció del tipus de cervesa que em prenc, sense que per ser artesana deixi de ser refrescant i saciant.
- Quin és el menjar que millor acompanya a una Beer Lovers o quin és el que t’agrada tu?
El maridatge de cervesa és molt flexible. Les opcions són il·limitades i depenen del tipus de cervesa que es begui. Jo, per exemple som un gran fan de plats de carn amb gusts poderosos i un punt coents, amb una Índia Pale Ale, un tipus de cervesa amarga i amb gust de llúpol. O d’un postre de xocolata negra amarga amb una Imperial Stout, una cervesa negra densa i maltosa.
- Com veus la producció de cervesa local a Mallorca? Destacamen res per damunt d’altres indrets d’Europa?
La producció de cervesa a Mallorca ha tengut alts i baixos. Hem de pensar que és un moviment que sorgeix a Mallorca en plena crisi econòmica 2008-2013 i que està pendent que arreli entre els consumidors. Així i tot, el creixement del sector cerveser artesà ha estat constant durant els darrers anys, descomptant el 2020, òbviament. Mallorca destaca en aquest sentit pel baix consum de cervesa artesana, tant si comparem amb altres comunitats autònomes i, molt més, si comparem en l’àmbit internacional. En part, és degut al pes del turisme al consum de cervesa.
- Què necessiteu com als productors locals per tenir més presència als establiments de la nostra illa i que els consumidors vosconeguin millor?
Els productors artesans agroalimentaris, cervesers o no, tenim, en general, dos grans problemes: Un és la comercialització dels nostres productes. És complicat i car arribar al client final. Som empreses petites amb pocs recursos que competim amb grans distribuïdors. En aquest sentit necessitaríem una marca sòlida com a productors locals, campanyes de potenciació de consum dels productes locals i canals per arribar als minoristes que solen ser restaurants, bars, hotels o supermercats (Una fira només de productes locals podria ajudar en aquest sentit). El segon problema és l’intrusisme. Ser considerat productor local és molt llépol i són moltes les marques que es publiciten com a locals quan no ho són. En aquest sentit, torna a ser important la marca que ens identifica com a productors i, a la vegada, desemmascara als que no ho són.