ACTUALIDAD INFORMATIVA DE PIMEM

Información actualizada de interés

PIMEM Especial “Dia de la dona”. Maria Gibert, gerent d’Habtur

1. De 0 a 10 on col·loqueu el dia d’avui el progrés de la dona dins l’àmbit laboral?

Jo crec que depèn molt de l’àmbit en que una treballa, crec que hi ha sectors que han progressat més que altres, però encara queda molt per fer. No posaria més d’un 6.

2- Si haguéssiu estat homes, hagués sigut més fàcil arribar on heu arribat professionalment?

Sens dubte estic convençuda que els homes ho tenen més fàcil. Si bé l’educació avui dia ha paliat en gran mesura els entrebancs que la dona tenia i encara té en el món laboral, crec que encara s’han d’abolir molts micro-masclismes que encara existeixen, i molt més en els entorns laborals. Per descomptat que aquest tipus de prejudicis o dificultats que té una dona per entrar en determinades posicions, l’home no els té. 

3- La ciència o les ciències han allunyat (cada dia manco per sort) les dones de diferents carreres universitàries que tenen molt de pes dins l’economia actual (xerram de les estadístiques mostrades per diferents estudis). Al vostre entendre on radica aquesta diferència i allunyament de les dones respecte en aquest tipus de coneixements?

És evident que és un problema que encara vivim avui dia, però històricament, les atribucions que es donaven a les dones impedien que poguéssin estudiar i, si ho podien fer de cap manera eren ciències. Així i tot, podem trobar dones científiques al llarg de la història que malauradament són poc conegudes, com Marie Curie que va ser doble Nobel o Rosalind Franklin que la seva feina fou fonamental per a la comprensió de l’ADN. 

4- Que el paper de la dona cada vegada és més important no hi ha cap dubte, sobretot en l’àmbit de càrrecs públics, alguns empresarials i amb certa transcendència mediàtica. Però el dia a dia segueix havent-hi una discriminació real pel que fa a el sou respecte als homes i fent les mateixes feines. Com es pot començar a canviar aquesta injustícia?

Crec que és un tema fonamentalment educatiu. La creença ferma de la igualtat entre homes i dones només s’assolirà amb l’educació i deixant de banda vells rols als que estam, per desgràcia, massa avesats. Les dones que opten a càrrecs públics o rellevants són sotmeses a un escrutini de la seva vida molt més elevat que els homes. Necessitam dones valentes i una població més conscienciada de la manca de diferències entre genères.

5- Finalment m’agradaria aprofitar al nostre News per enviar un missatge en aquelles autònomes o petites empresàries de PIMEM que el dia d’avui (i això igual que els homes) han de fer front a un dels moments més difícils de la seva vida laboral o empresarial.

La vida són cicles, i ara ens n’ha tocat un de molt difícil, però amb ganes, feina i il·lusió sortirem endavant. Som una societat valenta i les dones encara més! Molts d’ànims.