ACTUALIDAD INFORMATIVA DE PIMEM

Información actualizada de interés

PIMEM, Govern i Universitat llancen el programa UIB-Pimes per al foment de la innovació i la transferència del coneixement

La iniciativa vincula la comunitat universitària amb les petites i mitjanes empreses de les illes i té com a finalitat accelerar el paper de la UIB com a motor de transició cap a una economia insular basada en el coneixement

La Vicepresidència de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica i la Universitat de les Illes Balears (UIB) llancen un nou programa per al foment de la innovació i la transferència del coneixement: Innova UIB-Pimes 2022. Una iniciativa transversal que impulsa i finança la direcció general d’Innovació del Govern, a través de la Fundació Universitat-Empresa de les Illes Balears (FUEIB) i que vol vincular la comunitat universitària amb les petites i mitjanes empreses en la recerca de noves oportunitats.

Així ho han anunciat aquest dimecres el vicepresident del Govern, Juan Pedro Yllanes, i la vicerectora d’Innovació i Transformació Digital de la UIB, Loren Carrasco, en una roda de premsa celebrada en la seu de PIMEM i en la qual també han participat el director general d’Innovació, Eduardo Zúñiga; el director gerent de la FUEIB, Luis Vegas; i el president de PIMEM, Jordi Mora.

“La innovació i la transferència de coneixement son dos elements imprescindibles en el nostre objectiu d’avançar cap a una diversificació econòmica cap a nous sectors productius. Especialment la vinculació d’aquesta innovació amb el sectors productius, per fer possible la incorporació d’aquest valor afegit a la nostra economia productiva”, ha destacat el vicepresident Yllanes.

Per la seva part le president de PIMEM, Jordi Mora asegura que “és un programa que no s’havia presentat mai, molt potent i volem que totes les pimes ho puguin aprofitar. La innovació empresarial és indispensable per tenir empreses més competitives i producitives. És un programa molt necessari i el nostre objectiu és que el màxim nombre d’empreses s’hi apuntin”.

El programa

El Programa de Suport a la Innovació i la Transferència del Coneixement per a PIMES i investigadors de les Illes Balears suposarà fer una passa més en l’objectiu d’impulsar el talent de les PIMES i investigadors de les Illes Balears. En aquest sentit, es donarà suport alhora d’identificar aquelles pimes que tinguin la intenció de dur a terme projectes innovadors amb un alt component de recerca i desenvolupament aplicats.

A més, s’organitzaran càpsules de formació especialitzada en temes relacionats amb la innovació, la transferència de tecnologia i de coneixements, amb l’objectiu de capacitar a les pimes en la gestió de la innovació i d’aquesta forma, contribuir a un major i millor coneixement de la gestió de projectes d’R+D+I. D’altra banda, es donarà suport a aquells projectes innovadors detectats que requereixin d’activitats de consultoria científica experta que puguin ser executades per personal investigador de la Universitat de les Illes Balears.

Una vegada finalitzat el programa s’organitzarà una jornada de cloenda amb l’objectiu d’exposar els projectes captats i finançats, indicadors de participació, així com també els principals resultats obtinguts.

L’import dels recursos necessaris per realitzar les tasques assenyalades l’any 2022 és de 125.000,00 €. El termini de vigència del present encàrrec de gestió serà fins al 20 de desembre de 2022. La  proposta ha està disenyada pel Vicerectorat d’Innovació i Transformació Digital de la UIB, està gestionada per l’Oficina de Transferència de Resultats d’Investigació (OTRI) i té com a finalitat accelerar el paper de la Universitat com a motor de transició cap a una economia basada en el coneixement, generant així un ecosistema innovador i facilitant a més el descobriment emprenedor.

“És un programa que no s’havia presentat mai, molt potent i volem que totes les pimes ho puguin aprofitar. La innovació empresarial és indispensable per tenir empreses més competitives i producitives. És un programa molt necessari i el nostre objectiu és que el màxim nombre d’empreses s’hi apuntin”, ha assenyalat el director-gerent de PIMEM, Jordi Mora.

Espais «Valida» i «Accelera», vies de transformació

El programa Innova UIB-Pimes 2022 també inclou serveis comuns per a pimes i per a la comunitat universitària, i altres serveis específics per a cadascun d’ells. Per això, cal destacar l’existència de dos espais anomenats «Valida» i «Accelera».

«Valida» és un espai adreçat a personal docent investigador i a personal d’administració i serveis, que pretén identificar projectes de recerca que puguin donar lloc a productes, serveis o idees de negoci innovadors en la comunitat universitària, i proporciona alhora una sèrie de càpsules formatives breus que aportin informació valuosa per aplicar en el procés de transferència d’aquests resultats. Inclourà sessions de treball en xarxa (networking), càpsules formatives, plans de valoració i comercialització de projectes, amb mentoria i la maduració de projectes mitjançant proves de concepte.

Per altra banda, l’espai «Accelera» s’adreça a les pimes que tinguin projectes innovadors que impliquin nous productes, serveis o models de negoci i que es puguin beneficiar del coneixement existent en la comunitat universitària. El seu recorregut està integrat per sessions de treball en xarxa, càpsules de formació, consultoria científica experta i R+D científica a través d’una convocatòria d’ajudes.

Ambdós itineraris de foment de la innovació i la competitivitat conclouran amb una jornada de presentació de tots els projectes, amb l’objectiu de donar-los a conèixer als principals agents socials i econòmics de les Illes Balears.

Innova UIB-Pimes 2022 és una iniciativa organitzada per la OTRI, la Càtedra Santander-UIB d’Innovació i Transferència del Coneixement i la Direcció General d’Innovació del Govern de les Illes Balears. Compta amb el suport de l’entitat Petita i Mitjana Empresa d’Eivissa i Formentera (PIMEEF); la Federació de la Petita i Mitjana Empresa de Mallorca (PIMEM), i la Federació de la Petita i Mitjana Empresa de Menorca (PIME Menorca).