ACTUALIDAD INFORMATIVA DE PIMEM

Información actualizada de interés

Produccions de Ferro: “Cada dia hi ha més gent conscient del valor dels bens culturals”

Entrevista a l’empresa Produccions de Ferro. Hem volgut fer una mirarda a un sector, el cultural, que segueix generant un producte que no deixa indiferent a ningú. La cultura, i en aquest cas el teatre, dóna una nova passa i crea un nou escenari: “Literactua del Silenci”. EMPRESA&CULTURA, un espai per on volem transitar amb mirada pime.

1- Quan xerram d’indústria cultural tots ens fem una idea de per on van els tirs però; com se defineix a si mateix el sector? La gran varietat i riquesa productiva és un problema per encaixar les diferents disciplines?

Tot el contrari, crec. Amb els anys, el sector de les arts escèniques de les Illes ha crescut en professionalitat i qualitat, i és precissament la seva diversitat la seva principal riquesa.

2-      Té la sensació que la transcendència de la creació artística és molt més important del que realment el mercat valora? Per què creu que passa que no s’està disposat a pagar i a valorar una determinada obra i en canvi a nivell comunicatiu per part de tercers tots són lloances, fotos de suport, intervencions a les xarxes socials, administracions que  no perden l’oportunitat per ser-hi…? 

Crec que de cada vegada hi ha més gent conscient del valor dels bens culturals, i de que darrera una creació artística hi ha professionals que necessiten pagar un lloguer, i que han dedicat el seu temps útil a fer realitat aquella obra que ens farà pensar, que ens connectarà amb un desig, que ens entretendrà, ens divertirà o ens reconfortarà en un moment de pèrdua. El públic que ve a veure els nostres espectacles paga a gust el preu de l’entrada, i intentam mantenir una política de preus sensible a la realitat econòmica d’alguns sectors de la població. 

3-      Anem al tema. “Literactua del silenci” se va presentar el passat dilluns 6 i alguna crònica cultural ho batejava com a “experiment” que ha de servir per donar a conèixer la literatura Balear. Amb que consisteix aquesta proposta i com se li acaba donant forma?

El projecte Literactua és una iniciativa sorgida de la col·laboració entre el Festival de la Paraula -que organitza Produccions de Ferro- i la Fundació Mallorca Literària. Té com a objectius la promoció de la literatura i el teatre en català escrit a les Illes Balears mitjançant la creació de dramatúrgies d’obres d’escriptors i escriptores illencs, que són duites a escena per un equip de dramatúrgia, direcció i intèrprets.

4-      Comenceu amb “39º a l’ombra” d’Antònia Vicenç, “Entre llops” de Janer Manila i “Les fures” de Llorenç Villalonga. Quin criteris heu seguit per escollir aquestes tres obres?

Enguany estrenam la primera experiència del projecte, que duu per nom Literactua del silenci en referència a la temàtica de la present edició del Festival de la Paraula, que és la de les històries silenciades, amagades, les que resten sense contar. Les tres obres literàries les ha triat la Fundació Mallorca Literària i parlen a la seva manera de vides amagades en l’entorn de la indústria turística. D’aquestes tres obres litèraries han sortit tres peces teatrals per a tres intèrprets que fan gira per diferents municipis de Mallorca.

5-      Palma, Binissalem, Santanyí, Manacor, Pollença i Algaida seran les poblacions que acolliran aquesta obra (o millor dit aquestes obres). Fent una referència al màrqueting empresarial i per tant, pel tema que ens pertoca al cultural; quines són les previsions d’acollida de “Literactua del silenci”?

Si agafam com a mostra el primer cap de setmana de funcions hem d’estar molt esperançats d’aquesta acollida, perquè les primeres tres funcions de ’39º a l’ombra’ han anat molt bé, tant pel que fa al nombre de públic interessat com pels comentaris a l’adaptació de Catalina Florit. Creim que les tres històries són de gran interès, no només perquè les signen tres grans de la nostra literatura, Antònia Vicens, Gabriel Janer Manila i Llorença Villalonga, sinó perquè toquen temes amb els quals els illencs en hi sentim molt identificats.