Serveis i Indústria, afectades per l’augment de costos i manca de subministraments
Algunes sectorials de PIMEM han donat la seva opinió i dades sobre la situació que passen i a conseqüència de l’augment de costos i manca de determinats productes. Aquesta situació derivada de la logística internacional i reactivació en la producció després de la paràlisis pels efectes de la COVID, té uns efectes directes amb els preus i la no disponibilitat de certes matèries primeres claus pel funcionament de determinades indústries de la Federació. Des del departament de Comunicació i Màrqueting hem volgut saber de primera mà quin és el moment pel que passen algunes sectorials. No hi estan representades totes, com és lògic, però hem volgut fer una petita aproximació amb sectorials que tenen més connexió amb mercats fora de l’Estat.
Rafel Matas, vicepresident de PIMEM i president de l’Associació de Distribuïdors de Productes Petroliers assegura que sobre la inflació “tots els bancs centrals coincideixen que és conjuntural. S’ha de reactivar la cadena de subministrament i això està previst per al segon semestre de 2022”. Matas ha afegit que “creiem per les diferents informacions que tenim que hi ha un factor especulatiu perquè el que es vol és recuperar els doblers perduts durant la pandèmia. Sabem que hi ha empreses que no actuen amb la celeritat que ho haurien de fer”. El vicepresident de PIMEM ha afegit que en el tema energètic “també hi veim un factor especulatiu i saben que se normalitzarà al segon semetre de 2022. Com a illes ho patim més i d’aquí les reiterades vegades que hem demanat la posada en marxa del REB”.
Per altra part el president de l’Associació Construïm assegura que “hi ha promotors que no volen començar determinats projectes per la incertesa que es viu”. Garí afegeix que “determinats productes químics tarden una mitjana d’un mes en arribar i pel que fa els preus situen una pujada dels materials en una mitjana del 50%”.
Un altre sector que hi ha dit la seva és el sector de la moda i comerç. Miquel Àngel Mateu membre del CE de PIMEM i des de Turquia, en viatge empresarial, ha assegurat que “la matèria primera s’ha encarit molt i el transport no dóna l’estabilitat necessària. Per exemple, un contenidor que ve de la Xina ha passat dels 15 als 7 mil dòlars durant el passat dimecres 10. Massa incertesa”
Toni Vallcaneras CEO d’Arabay Coffee i president de l’Associació Torrefactors de Cafè ens ha assegurat que “hem arribat a pagar els contenidors de cafè 11 mil dòlars més cars i no hem de descartar que a principis d’any el cafè acabi pujant”. Vallcaneras assegura que han coincidit dos factors que s’han de tenir en compte: ha plogut poc a Sud-amèrica afectant a les plantacions i Brasil, com a segon productor de cafè del món, ha patit manca de mà d’obra pels efectes de la COVID.
Un altre sector que hi ha dit la seva és ARIMPA, Associación de Reparadores, Instaladores y mantenimiento de Puertas Automáticas. El seu president, Rafel Sotomayor assegura que “ens afecta molt. Per una part afecta a la pujada de la matèria primera com és el cas del ferro i per altra banda la pujada del carburant a totes les empreses que fan servei de reparació i manteniment a molts d’establiments hotelers”.
Finalment i, dins el camp dels serveis, Maria Canals, delegada comercial de TVS SCS Internacional Freight assegura que “ens afecta directament sobretot a la tresoreria, perquè hem que pagar a 30 dies a les navilieres, i només refacturam des de que s’entrega el producte al client”. L’empresa assegura que hi ha 30 o 60 dies des del lliurament de la mercaderia, així que hi ha un decalatge d’uns dos mesos entre que paguem i cobrem
Canals ha afegit que “com han pujat molt els nòlits, a vegades els clients retrassen pagaments fins que ells cobren de clients. Amb el tema de preus de pujada dels nòlits, Canals assegura que “els afecta a la tresoreria i perque alguns clients directament no importen o compren a proveïdors majoristes que ja tenen aquí la mercaderia a grans magatzems”.
Per altra banda, asseguren que no hi ha espai suficiente als vaixells, que és pitjor, perque ni pagant pots embarcar.