ACTUALIDAD INFORMATIVA DE PIMEM

Información actualizada de interés

SOCIS EN MOVIMENT. Agromart impulsa l’alvocat mallorquí. Coneix millor la història i les propietats d’aquesta fruita tan de moda

L’alvocat, pertany a la família de les lauráceas, formada per plantes llenyoses que creixen en climes càlids i entre les quals s’inclouen aromàtiques com el llorer, la càmfora i la canyella.

D’on prové el seu nom? El seu origen se situa a Centreamèrica, en les zones de Mèxic, Guatemala i les Antilles. El nom deriva de l’asteca ahuacatl, que significa “testicle”, segurament a causa de la seva forma, i d’aquí la seva fama com a afrodisíac.

Els espanyols la van denominar “pera de les Índies”. Té, en efecte, forma de pera, pell dura i fosca, i alberga en el seu interior una única llavor rodona i de gran grandària. La polpa és cremosa, de color verd o groc pàl·lid, amb un sabor que recorda a l’avellana.

En existir tantes varietats amb diferents èpoques de recol·lecció, l’alvocat pot trobar-se en el mercat tant a l’hivern com a l’estiu. Actualment es poden trobar alvocats de producció mallorquina i amb l’aval de l’agricultura ecològica com és el cas del que fa Agromart.

L’alvocat convé en totes les èpoques de la vida i tan sols haurien de moderar la seva ingesta les persones amb sobrepès. Pels nombrosos beneficis de l’alvocat, el seu consum habitual és molt recomanable. Aquests són els principals beneficis de l’alvocat:

1. AUTÈNTICA I SANA MANTEGA VEGETAL


A causa de la cremosidad de la polpa que li confereix la seva riquesa en greixos, l’alvocat s’unta fàcilment, la qual cosa el converteix en una saludable mantega vegetal, alternativa excel·lent a les margarines industrials. La seva composició nutricional fa que sigui un aliment pràcticament imprescindible en les dietes vegetals altes en greixos, com la cetogénica.


2. SALUT CARDIOVASCULAR

L’alvocat no sols manca de colesterol, sinó que tendeix a reduir-lo en el cas d’estar elevat. Per això és adequat el seu consum per a prevenir l’aparició de problemes com l’aterosclerosi (falta de flexibilitat de les parets arterials) o malalties coronàries (angina de pit o infart de miocardi).
Els greixos de l’alvocat insaturades normalitzen el colesterol, reduint el LDL o “dolent” i augmentant el HDL o “bo”


3. RECOMANABLE PER A ESPORTISTES I EMBARASSADES

Es tracta d’un aliment clau per a qui practiqui esport, sigui nen, jove o adult. Aporta nutrients molt adequats per a casos de sobreactividad muscular (sobretot minerals com a potassi i magnesi), així com de desgast energètic (riquesa en lípids i en carnitina, que ajuda al seu aprofitament).
Les dones embarassades, o que desitgen estar-ho, poden recórrer a l’alvocat com una font complementària d’energia i d’àcid fòlic, una vitamina que contribueix a prevenir naixements prematurs, així com defectes en la formació del cervell i la medul·la espinal.
A més, en contenir vitamina A, fortifica els ulls, la pell i els ossos del futur bebè.

4. RELAXA EL SISTEMA NERVIÓS

A causa de la seva riquesa en àcids grassos, magnesi i vitamines del grup B, l’alvocat és un excel·lent aliment regulador del sistema nerviós, per la qual cosa està especialment indicat en situacions d’estrès tant físic com mental.

5. BO PER LA VISTA

Recents recerques destaquen la seva riquesa en el carotenoide luteïna, l’efecte protector de la qual de la visió redueix el risc de desenvolupar cataractes.

6. EVITA QUE SURTIN RUES

És també un amic de la pell. Amb la polpa es preparen màscares que ajuden a prevenir arrugues i tractar dermatitis o fins i tot cremades.
Per a pells grasses es prepara una màscara amb dues o tres cullerades de polpa i el suc de mitja llimona. Es masajea suaument sobre el rostre (en direcció ascendent), es deixa assecar i es neteja amb aigua tèbia o amb aigua de roses.


De l’alvocat s’extreu també l’oli, de color verd fosc, que nodreix i suavitza la pell.